Голяма част от сайтовете за сравняване на цени при пътуване лъжат

16:05, 07 апр 17 25 582 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Близо 2/3 от сайтовете, които сравняват цени при пътуване, публикуват неверни данни. Това показват данните от проверка на Европейската комисия.

През октомври 2016 г. Европейската комисия и органите на ЕС за защита на потребителите стартираха координиран одит на 352 уебсайта за сравняване на цените и за резервиране на пътувания, действащи на територията на ЕС.

Те са констатирали, че цените, публикувани на 235 уебсайта не са достоверни.

Онлайн резервирането на хотели и полети се превръща във все по-обичайна практика, но потребителите се сблъскват и с все повече проблеми във връзка с пътническите услуги в интернет.

От проверката е станало ясно, че на по-късен етап от процеса на резервиране, са добавени допълнителни елементи към цената, без потребителят да е получил ясна информация за това, или са посочени промоционални цени, които не съответстват на наличната услуга.

В много от случаите първоначалната цена се различава от крайната, а промоционалните оферти всъщност не са налични и не е ясно каква е общата цена или как е била изчислена.

Органите поискаха от съответните уебсайтове да бъдат напълно прозрачни по отношение на цените и да представят своите оферти по недвусмислен начин.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви:

„Интернет предлага на потребителите богата информация, която им позволява да подготвят, сравнят и резервират своите почивки. Ако обаче публикациите в уебсайтовете за сравняване на оферти не са обективни или цените не са прозрачни, тези сайтове подвеждат потребителите. Въпросните дружества трябва да спазват европейските правила за защита на потребителите, както би направила всяка туристическа агенция. Органите за защита на потребителите ще поискат от уебсайтовете да решат тези въпроси. Потребителите заслужават да бъдат защитени онлайн така, както са защитени офлайн.“

Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите ще се свърже с 235-те уебсайта, по отношение на които е установено, че има нередности и ще поиска тези нередности да бъдат отстранени. В случай, че сайтовете не го направят, националните органи могат да образуват административни или съдебни производства - както пряко, така и посредством националните съдилища и в зависимост от приложимото национално законодателство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама