Софийската опера с нова Камерна зала за Лазаровден

06:51, 08 апр 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, от 10:30 часа, в Софийската опера и балет ще бъде открита новата Камерна зала, която се намира на шестия етаж. Освещаването ще извърши свещеник от храма „Света София“.

А от 11:00 часа предстои първото представление на тази сцена – концертът „Шедьоври на детската музикална съкровищница“, съобщиха от операта. Това информира БГНЕС.

Децата, приятели на Операта, ще могат да видят отново своите любими герои от представленията: „Мечо Пух“, „Лили и вълшебното бисерче“, „Вълшебната флейта“, „Златната ябълка“, „Червената шапчица“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Пепеляшка“ и много други.

Идеята да се възроди познатата на много поколения деца „Камерна зала“ е на академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. От Италия, гр. Бергамо, от фирмата „Чета“ бяха купени необходимите съоръжения – амфитеатрално подредени метални конструкции, изискани меки столове от фирмата „Армани“, с които да се обзаведе една нова зрителна зала със 111 места. Сцената ще бъде изложена фронтално, с лице към публиката и по този начин се предоставя изключителната възможност на децата да наблюдават и да се наслаждават отблизо на играта на артистите.

Залата дава разкошна възможност в нея да се провеждат и камерни концерти.

Даниел Бонаноми – представител на фирмата „Чета“ сподели: „Нашият завод произвежда метални конструкции за стадиони, за оперни театри и за киносалони. Аз винаги присъствам на монтирането им. Тъй като съм слушал много хубави думи за вашата Опера, лично пристигнах, за да помагам при оформянето на цялата зала. Вие ще получите една съвършено нова Камерна зала, с идеална сцена, със седалки, които „Армани“ използва при своите модни дефилета. Когато светлината угасне и представлението започне, ако някое дете иска да излезе за малко и после пак да се върне, то и неговият родител, ще могат да се ориентират по малките светлинки – лампички, монтирани на стълбите, как да се върнат на своите места. На самите седалки са сложени номерата на местата.

Много искам да остана за откриването на залата на 8 април, но след три дни си тръгвам за Италия. Вярвам, че отново ще дойда в София, защото бях очарован от вашия балет, от красивите момичета в него и от разкошната им игра. Щастлив съм, че във вашата столица срещнах много усмихнати лица и то от хора, които влизаха в Операта."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама