ГЕРБ: Радев да укроти действията на служебния кабинет

17:13, 08 апр 17 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Среща ще има и темата е надпартийна. Темата е българското председателство на Европейски съвет през 2018 г. Това потвърди Лиляна Павлова от ГЕРБ в отговор на въпрос дали ще има среща с БСП другата седмица, съобщи БГНЕС.

Поканата за среща, която е отправена е, за да се обсъдят приоритетите и темите, свързани с българското председателство. „В писмото изрично е написано, че към тях е поканата за среща, както и към всички парламентарно представени политически партии темата е българското председателството. Това е една от темите, която е надпартийна, тя е тема, по която България трябва достойно да се представи и да проведе това председателството”, подчерта Павлова.

В съботния следобед от ГЕРБ дадоха пресконференция във връзка с публикуваната вчера за обществено обсъждане проект на Постановление за приемане на Наредба за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила.

Бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова посочи, че те са удовлетворени от съдържанието на тази наредба, „защото тя запазва духа и философията на разбирането за интеграционната политика”. Според Бъчварова няколко основни потвърждения на принципите, които са били заложени в нея се виждат и новата наредба. Сред тях и доброволния принцип, по който общините могат да заявяват да приемат бежанци, да се занимават с тяхната интеграция, а не това да бъде налагано от държавата на тях. Бъчварова посочи някои новости, сред които и изрично са разписани отговорностите на почти всички държавни институции и въвеждането на т. нар. интеграционни книжки.

Сред детайлите, на които тя обърна внимание е, че през август 2016 г. наредбата била разработена, за да се регламентира процеса на интеграция на релокираните бежанци общо 1652. „В сегашната наредба обхвата се разширява и в него се отбелязва, че тази процедура ще важи и за всички тези, които са получили бежански статут на територията на България и биха искали да се интегрират в държавата ни. В доклада към предложението, което е качено за обсъждане се споменава цифрата от 4 700 необходими допълнителни интеграционни книжки”, каза тя.

Лиляна Павлова пък заключи, че служебния кабинет в последните дни усилено работи да заложи капани на следващото правителство във всички сфери и области. „Още веднъж апелираме и се обръщаме към президента Радев да озапти и укроти действията на служебния кабинет”, каза Павлова и добави призива за преустановяване на обществени поръчки и анексирането на съществуващи договори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама