Започва Страстната седмица

09:19, 10 апр 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Велики понеделник започва Страстната седмица. Дните преди Възкресение Христово са посветени на възпоменанията за последните дни от земния живот на Исус Христос - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

В богослуженията през Страстната седмица живо и постепенно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени наставления. 

Страстната седмица за християните е време да се замислят за своите грехове, за подвига на Спасителя, за жертвата му за всички нас. 

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. 

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. 

Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

На Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и  предал Христос за 30 сребърника. 

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. 

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. 

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. 

На Велика събота се ходи на гробовете на починалите близки и се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос Воскресе!", а отговорът е "Во истину воскресе!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама