Прокуратурата установи 187 наредби, противоречащи на закона

09:36, 10 апр 17 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Върховна административна прокуратура (ВАП) е организирана поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите актове, приети от общинските съвети и посветени на правомощията на кметовете по управлението на общинските пътища и на правилата за специално ползване на общинските пътища. Това информира БГНЕС.

Към настоящия момент са установени 187 наредби, чиито разрешения противоречат на нормативни актове от по-висок ранг - Закон за пътищата, Наредба за специално ползване на пътищата, Наредба № 11 от 03.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства и др.

Разкрити са случаи, в които се претендира внасяне на паричен депозит /и то определян по усмотрение на местния орган на власт, а не отнапред за всички заявители/, в нарушение на компетентността, предоставена на общинските съвети.

В други подзаконови актове се регламентира период на валидност на изискуеми разрешения в несъответствие със закона и наредбите. По-нататък, фиксирани са хипотези на изискване на документи, неупоменати в нормативен акт от по-висок ранг. Открити са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със закона. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции, различни от законовите.

Към настоящия момент са подадени 20 протести до административните съдилища.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, вкл. и на задължения за заплащане на парични суми, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност. Проверката на ВАП продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама