Отец Силвестър: Ако Възкресението не съществува, Бог не би бил Бог

По повод започващата днес Страстна седмица, репортер на Topnovini.bg се свърза с отец Силвестър, който да ни разкаже повече за всеки един от дните в нея и какво е важно да помним и правим до Възкресение, а и след това.

Отец Силвестър, разкажете ни малко повече за значението на Страстната седмица.

Думата страст в средновековния български означава страдание. Тя е директно привнесена в езика ни без превод, като много други думи и някои от тях изкривяват значението си. Страстната седмица не е седмицата на Христовите страсти в контекста на съвременното значение на думата, а е седмица на Христовите страдания.

На какво ни учат Христовите страдания?

Преди всичко на божието милосърдие, защото Бог в своята любов към неблагодарните хора, решава да направи това, което прави. Това е венецът на неговото спасително дело.

С какво свързваме днешния Велики понеделник?

Велики понеделник е особен, той е свързан с един предобраз на Христос. Говоря за Йосиф – един от дванадесетте сина на Яков. Както знаем от Светото писание, неговите братя възнегодуват срещу него, защото той е любимецът на баща им, и решават да го продадат в робство за 20 сребърника. По-късно Христос е предаден за 30 сребърника. Това е основното значение на днешния ден, иначе, хронологично, на Велики понеделник Христос влиза в храма в Йерусалим и първото нещо, което прави е да изгони търговците и менячите оттам. Под менячи днес трябва да разбираме чейнджаджии. И тримата евангелисти – Матей, Марк и Лука говорят за тази случка.

Какво се случва в първите дни от Страстната седмица?

В Писанието се казва: „Ето, младоженецът идва в полунощ и блажен е този, когото намери буден." През първите три дни от Страстната седмица се обръща внимание върху това ние да бъдем будни, т.е. нашата съвест и дело да бъдат будни. В тези три дни Христос казва много неща. Интересна например, е притчата за талантите. Един талант съответства на масата на водата, която се съдържа в една стандартна амфора . Оттам в много съвременни езици тя става нарицателно за дарба, която човек притежава и за която не се е трудил много. В притчата се разказва как един човек имал еди колко си таланта и ги преумножил, друг – също и Господ ги похвалил. Третият обаче, заровил талантите си и нищо не направил с тях. Бог го осъдил и му казал, че не само ще му вземе таланта, но и ще го даде на другия. Поуката е, че когато на човек му е дадено нещо от Бог, той трябва да го развива в контекста на стремежа към съвършенство на християнина. Срядата е ознаменувана и с предателството, разбира се.

Каква е символиката и значението на Велики четвъртък?

Акцентът на Велики четвъртък е Тайната вечеря. Тайната вечеря е предиобразът на светата литургия или това, което Той ни дава ние да извършваме до идването на Второто пришествие. Тогава Той дава виното и хляба на учениците Си, които символизират плътта и кръвта Му. Това довежда до заключението, че самото действие има своята мистичност. Вечерта на Велики четвъртък се четат т.нар. Дванадесет евангелия. Всяко едно от тях описва видовете мъчения и изтезания, които е преживял Христос заради нас. Тогава се приготвя плащеницата за опелото Христово, която се изнася на следващия ден.

Какво трябва да знаем за Разпети петък?

Петък е денят ,в който Христос е бил разпнат и умира на кръста. Там се споменават и двамата разбойници, които се важен елемент от християнската вяра – разбойникът отдясно и този отляво. Този, който е отдясно е спасен, а този, който е отляво е отхвърлен и ние трябва да се стремим винаги да сме отдясно на Бога. Този, който е отляво е хулил Христос, казвайки: “Ако си Господ, спаси себе си и нас.“ Другият казва “Спомни си за мене, Господи, когато дойде Царството ти“. Така първият човек, който влиза в Рая е покаялият се разбойник, стоящ отдясно на Него.

С какво свързваме Велика събота?

Велика събота най-общо е свързана със спомена за самото погребение на Христос и с победата му над Ада. До идването на Христос, наказанието за всеки грях е смърт. Новата заповед, която Бог ни дава чрез Христос е „Който повярва и се кръсти ще бъде спасен, а който не повярва - ще бъде осъден“. Трябва обаче не само само да бъдем кръстени, а поне веднъж да поемем тялото и кръвта Христови, т.е. причастието, за което стана дума, че идва от Тайната вечеря, състояла се на Велики четвъртък. През цялата тази седмица ние споменаваме страданията, мъченията, но и победата над Ада и възкресението на нашия Господ.

Какъв е смисълът на Възкресението?

Бог е всемогъщ, следователно може да прави всичко. Ако Възкресението не съществува, Бог не би бил Бог. Това е по принцип. А в конкретния случай с нашия Господ Иисус Христос Той възкръсва, за да възстанови една несправедливост, направена от дявола. Както казах по-рано веднъж да съгреши човек и се лишава от рая. Христос не извършва грях нито с дело, нито с дума, нито с помисъл. Не би трябвало да умре, но слугите на дявола го убиват. Получава се несправедливост, която трябва да бъде коригирана. И понеже не убиват обикновен човек, а Бог, Иисус Христос взема върху себе Си вината за греха на всеки, който повярва и се кръсти в Неговото име

Какво ще пожелаете на читателите на Topnovini.bg за предстоящия Великден?

Пожелавам на Вашите читатели първо, Божията милост, второ, здраве, защото е необходимо, за да вършим по-лесно задълженията си и трето, да останат в Христос, а не извън него. Нека не се поддават на Лукавия и на тази ислямска инвазия, която е надвиснала над Европа. Аз вярвам, че Господ няма да ни остави, а и ние не сме от този свят.