Народен театър „Иван Вазов“ разказва емблематични спомени от миналото си

16:55, 10 апр 17 / Култура 25 663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народен театър „Иван Вазов“ ще отвори част от богатия си архив със спомени за любопитните очи на своите гости. Официалното откриване ще се състои на 12 април в 11.00 ч. във фоайето на Първи балкон, който ще се превърне в музей на миналото на най-старата ни сцена, съобщават от театъра. Това ще даде възможност на всеки, посетил представление на Народния театър, да се докосне до емблематични спомени от историята на му и да научи малко известни факти от нея. 

От пресцентъра на Народния театър казват още, че експозицията ще бъде постоянна и с течение на времето ще бъде допълвана и обогатявана. Част от изложбата са репликите на едни от най-известните портрети, които красят сградата вътре, тези на патрона му Иван Вазов, на Васил Кирков, на Константин Кисимов, на Пейо Яворов и други. Гостите ще могат да видят и оригинални костюми от представления на Народния театър. Сред тях са тези на Сава Огнянов от спектакъла "Укротяване на опърничавата" на Уилям Шекспир, на Васил Кирков от "Коварство и любов" на Фридрих Шилер, на Олга Кирчева от "В полите на Витоша" на П. К. Яворов и други.

В специални витрини са показани писмото на Иван Вазов (ръкопис( до актьора Атанас Кирчев по повод на постановката на "Борислав" от Вазов, чиято премиера е през 1909 г., издание на пиесата "Борислав" на Иван Вазов - с автограф от писателя, както и работен вариант на пиесата "Чудният Крайтон" от Джеймс М. Бари - режисьорски екземпляр на П. К. Яворов и като режисьор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама