Разкриха шокиращи подробности за групата на Йоско Сливенския и Данчо Графа

17:19, 10 апр 17 25 2871 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Изключително брутална, безцеремонна и арогантна. По този начин бе описана организираната престъпна група, която е задържана на 6 април в Сливен, за лихварство, рекет и побой. Предполага се, че групата се е занимавала и с трафик на жени с цел проституция. При специализираната акция бяха задържани петима души и извършени над 20 претърсвания, в резултат на които са иззети множество веществени доказателства. 

"Хората, които бяха потърпевши от действията на групата, изпитваха изключителен страх" - заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му, групата се смята, че е подчинена на страховития Йоско Сливенския, който в момента е в затвора.

Вчера Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от участниците – ръководителя Йордан Божириков (Данчо Графа), Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов. Двама от обвиняемите са оказали съдействие на органите по разследването, като на единия е наложена мярка „парична гаранция“, а другият е освободен след разпит пред съдия от Специализирания наказателен съд.

„На практика това е група, която е писала собствени закони, контролирала е изпълнението им, налага е наказания и е изпълнявала тези наказания“ - заяви зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

При спецоперацията са иззети 10 000 лева, договори за кредити със запис на заповеди, 299 плика с имена на длъжници и банкови карти с пълномощни, 14 тетрадки с имена по дати и дължими суми. Открити са включително наркотици, маски, боксове, железни палки. 

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от януари миналата година. Близо 30 са свидетелите, пострадали от действията й, които са дали показания пред съдия. В рамките на досъдебното производство предстои да бъдат установявани още жертви. 

Участниците в групата са предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побои. 

Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите.

Божириков и Вълчев са многократно осъждани. Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама