Министър Дашева поиска повече пари за масов спорт

17:50, 10 апр 17 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният министър на младежта и спорта професор Даниела Дашева предлага тройно увеличение на минималните размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това става ясно от постановление, публикувано за обществено обсъждане в сайта strategy.bg.

Оше при встъпването си в длъжност тя обясни, че системата за разпределение на държавни средства в спорта трябва да се оптимизира, като целта е да има по-голям контрол в изразходването им.

Позицията й е, че трябва да се отсеят около десетина спорта, които да бъдат приоритетно финансирани.

Към момента държавата отделя за спорт по 2 лв. на дете в детска градина и 3 лв. на ученик, студент, курсант, като посочените размери не са променяни от 11 години.

От друга страна, от 2006 г. насам цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно.

При условията на финансиране на училищата по единен разходен стандарт, за училища, в които се обучават под 100 ученици, е трудно осигуряването на елементарни средства за спорт.  

Именно поради тази причина Дашева предлага увеличаване на минималния диференциран размер на паричните средства за физическо възпитание и спорт да бъдат увеличени двойно.

Идеята е за децата в държавните и общинските детски градини да се отделят по 5 лв. на дете за бюджетна година, а за учениците в държавните и общинските училища в присъствена форма на обучение - 6 лв. на ученик за бюджетна година.

За студентите редовна форма на обучение във висшите училища да се заделят по 6 лв. на човек за бюджетна година, а за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на МВР - 6 лв. на курсант за година.

Дашева е пресметнала, че предлаганото изменение ще доведе до увеличение на общия размер на необходимите средства с 3 186 894 лв. годишно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама