Ръст на спекулантите на Българската фондова борса

18:07, 11 апр 17 25 1187 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Забелязват се съществени изменения между групата на „Новобранците“ и тази на „Спекулантите“на Българската фондова борса. Делът на първата намалява съществено до ниво от 25,5%, докато при другата се регистрира ръст до 43,1%. Групата на Инвеститорите остава стабилна във времето като дял и дори регистрира минимален ръст с 0,8 пр.п. до 31,4%.

Това е едно от основните заключения на третото издание на изследването „Профил на инвеститорите на БФБ 2017“, чийто автор е Христо Христов, който поддържа блога „Икономика и общество“.

Тенденцията се дължи от една страна на това, че проучването отчита спад на нови инвеститори, които са отворили позиции на БФБ през последните 1-2 години, а от друга страна тези, които са били прекрачили прага на БФБ през последните месеци преди предходното проучване, са предпочели пазарното поведение на спекулантите.

Инвеститорите изменят своето поведение спрямо пазарната конюнктура. Още през 2014 г. като най-голяма се оформи групата на „Спекулантите“ – 37,0% , на следващо място по-големина се открои групата на „Новобранците“ с дял от 32,4%. Последната група бе тази на „Инвеститорите“ с дял от 30,6%.

През 2014 г. почти половината от инвеститорите на БФБ управляваха портфейли вариращи между 10 хил. лв. и 50 хил. лв., а една пета до 10 хил. лв. Актуалното проучване през 2017 г. показва, че делът на тези две групи намалява за сметка на увеличен брой инвеститори с портфейли между 50 хил. лв. и 100 хил. лв. (13% през 2014 г. – 26.1% през 2017 г.).

Това демонстрира, че инвеститорите са увеличили своите портфейли през периода на двете проучвания и вече разполагат с по-голям обем от средства за търговия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама