Правят мостове от спагети на състезание в София

19:30, 11 апр 17 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правят мостове от спагети на състезание в Университета по архитектура, строителство и геодезия– София. Състезанието се нарича „Spaghetti bridge” и се прави за поредна година, предаде БГНЕС.

Идеята е от спагети и лепила да се направи мост. На следващия ден той се изпитва колко голям товар може да издържи. Така младите хора прилагат на практика и наученото. „Да направим умален мащаб на това, което в действителност правим. Разликата е, че мостът като цяло работи на разпределен товар, а тук се прилага точков товар, т.е в една точка се прилага товара. Целта на състезанието е да покаже студентите на какво са способни от спагети”, каза Илиян Георгиев, който е IV курс в УАСГ.

Всъщност има предварително зададени условия, като това например теглото на моста да е не повече от 1 кг. Тази година ограничението във височината е от 60 см. Изискването за тегло на моста всъщност дава ограничение и на това колко спагети се използват за направата му - около 1 кг.

Тази година отборите са 4. Победителите отиват на световното първенство в Будапеща. Там най-добрите мостове издържали повече от 600 кг. натоварване.

Миналата година мостът победител достигнал натоварване повече от 200 кг. Така логично тайната на този мост да издържи толкова голямо натоварване е във формата. Дали предположението е правилно обаче не разкрива дори и Андреан Паронов, който участвал в отбора, направил моста-победител миналата година. „Това е тайната на инженера. Просто конструкцията е важна.”, казва младият мъж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама