Пет основни проблема пречат на инвеститорите на Българската фондова борса

12:05, 12 апр 17 25 1078 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Въпреки че ликвидността на Българската фондова борса (БФБ) през последните години се повиши значително, в сравнение с периода след 2007 г., тя все още не успяла да достигне до необходимите нива, които да осигурят безпрепятствено влизане и излизане от повечето позиции на борсата.

Откроява група от 5 проблема, които могат да бъдат определени като взаимосвързани. Това са: пропуски в законодателството, липса на нови инвеститори, липса на ангажираност от страна на държавата, липса на разнообразни инвестиционни инструменти и липса на нови компании

До това заключение достига икономистът Христо Христов в изследването си „Профил на инвеститорите на БФБ 2017“, публикувано в блога му „Икономика и общество“.

Действието на тези проблеми въвлича българската борса в негативна спирала и възпира рязко развитието й, категоричен е Христов. Пропуските в законодателството, които виждат инвеститорите, ги кара да не се чувстват сигурни в справедливостта на пазара, се посочва още в анализа.

Активността на търгуващите на борсата намалява като честота, но не и като брой и обем изтъргувани средства. Това показва, че самите инвеститори са започнали да бъдат по-селективни в моментите на търгуване и се активизират при подходящи новини.

Малко повече от една трета от респондентите (39.9%) посочват, че имат подходящо образование, което им дава увереността, че притежават познания, за да търгуват на БФБ. Доминиращ фактор за натрупване на познания за инвестиране на БФБ за всички обаче е самообучението на инвеститорите. 60.1% заявяват, че сами се обучават като четат специализирана литература и посещават курсове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама