Народният театър пуска зрителите да надзърнат зад кулисите му

13:41, 12 апр 17 / Култура 25 698 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Уникална по рода си изложба беше открита в сградата на Народен театър „Иван Вазов“ в столицата. Тя събира реплики на някои от най-известните портрети, съхранявани в театъра, както и костюми, носени през годините от популярни наши актьори в емблематични постановки. "Изложбата ще бъде постоянна и всеки зрител на Народния театър ще може да я види, идвайки половин час преди представлението, за което си е закупил билети", каза за читателите на Topnovini.bg драматургът на театъра Мирела и Иванова. Тя сподели, че въпреки постоянния характер на изложбата, експонатите периодично ще се променят, което цели да засили допълнително интереса на посетителите.

Иванова разказа повече и за изложените експонати:

Снимка: Topnovini.bg

„Има един уникален експонат (може би най-старият) - оригинално писмо на Иван Вазов до актьора Атанас Кирчев. Във витрините могат да се разгледат и автентични скици с акварел на Дечко Узунов от „Престъпление и наказание“, играно през 1931г. Разбира се и костюмите представляват невероятен интерес. Най-старите от тях са от 1912 г., а има и такива от наши дни. Подбрали сме по–интересните, от драми като „Коварство и любов“, „Укротяване на опърничавата“, „Мария Стюарт“ и други. Това показва, че целостта на тази изложба е еклектична, защото включва и оригинали, и реплики. Тя повтаря целостта на тайнствения артистизъм на задкулисието на театъра, което е най-впечатляващото.“

Снимка: Topnobini.bg

Сред знаменитите наши актьори, обличали изложените костюми се нареждат иманета на Ружа Белчева, Олга Кирчева, Сава Хашъмов и много други.

Снимка: Topnovimi.bg

Драматургът на театъра уточни още, че имат идея в бъдеще изложбата, която сега ще може да бъде разглеждана преди всяко представление, да бъде отворена в специални дни от седмицата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама