Дико Томчев: Международни съдии свирят на мачовете от аматьорския волейбол у нас

19:02, 12 апр 17 / Спорт 25 1711 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Дико Томчев е дългогодишен състезател на аматьорския волейболен тим на „Инстрейд“. Той разкри пред репортер на Topnovini.bg. любопитни подробности за отбора си и лигата в която играе.

Турнирът „Волеймания“ се провежда вече 11 години. Отборът към застрахователния брокер „Инстрейд“ стартира участието си от третата година на състезанието. Идеята за зараждането на отбора идва от група приятели, които играят стратегическата игра заедно.

„Първоначално се събирахме и са плащахме в столичната зала „Раковски“ и плащахме наем, за да играем там. В началото наш приятел спонсорираше отбора, впоследствие се включи и Ивета Кунова от „Инстрейд“, която е и председател на Българската асоциация на застрахователните брокери. Така вече 5 или 6 година компанията е наш основен спонсор“ - разказва Томчев.

 

Аматьорската лига е разделена на няколко групи. Най-престижната от тях е А група, в която играят най-класните отбори. Там се състезават между 6 и 12 тима, като през тази година са само 6.

„Ние сме в лига Б1, която е втората по сила, а има и лига Б2. В нея се състезават прохождащите отбори или такива, които участват на олимпийски принцип. На два пъти получихме промоция за А лига. През 2011 година бяхме шампиони на Б1 лигата! Беше голяма емоция да вземем златните медали. С времето имаше сериозна подмяна в отбора и сега има доста млади момчета в състава. От основоположниците на турнира останахме само двама“ - продължава разказа си Томчев.

На въпрос дали в отбора има момчета, които са тренирали професионално, той отговаря утвърдително.

 

„По-голямата част от отбора сме тренирали професионално волейбол. Аз съм бивш кадър на „Славия“, където играх 2 години, имаме момчета и от „Левски“ и Сливен.“

Повечето момчета са се отказали по-рано от професионалния спорт или са спрели да тренират по различни причини. Има правило на дивизията - участниците да не са картотекирани поне 2 години в професионален клуб.

Томчев разкрива и друга интересна подробност за аматьорския волейбол. От 5-6 години насам вече има и женска лига. Там отборите са между 8 и 10..

На двубоите от аматьорските лиги идват професионални съдии, включително и такива, които свирят на международно ниво. Това помага за сериозното и професионално отношение на всички, допълва още Дико Томчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама