Сериозно раздвижване на Българската фондова борса през 2016 година 

10:18, 13 апр 17 25 569 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

На годишна база през 2016 г. е налице съществено раздвижване на БФБ. Положителният полъх е успял да изведе основният индекс SOFIX в началото на 2017 г. до нива, до които не се е докосвал от 8 години. Индексът завърши първото тримесечие на 2017 г. на ниво от 633.99 пункта. Управляваните средства от инвестиционните фондове в страната достигат 2.9 млрд. лв.

Данните са на Христо Христов, публикувани на неговия блог„Икономика и общество“ и са част от третото издание на изследването му „Профил на инвеститорите на БФБ 2017“.

Проведеното трето проучване показва, че зад положителните резултати постигнати от акции на БФБ стои солидна основа, която е позволила положителният тренд да продължи във времето. Инвеститорите имат балансирани очаквания за възвръщаемостта, която могат да постигнат. Това е предпоставка да смятаме, че спекулативните средства, търсещи бързи и големи печалби, са много малка част от пазара.

От тук се налага и изводът, че моментните цени на акциите са в по-голяма степен отразяващи реалното представяне на компаниите, от колкото балонизирани като стойност.

Инвеститорите са успели да се възползват от положителните движения на цените и да увеличат стойността на своите вложения като управляваните от тях портфейли нарастват от между 10 хил. лв. – 50 хил. лв. до 50 хил. лв. – 100 хил. лв. Апетитът за ръст осезаемо започва да нараства като се наблюдава концентрация на средства в по-малък брой акции.

Търсенето на алтернатива на депозитите вече не е водещ фактор за инвеститорите, а на по-предни позиции те посочват, че вложенията им на БФБ са провокирани от търсене на допълнителна дългосрочна доходност и възможност за бързо натрупване на печалби.

Ако обаче периодът на ниски лихви се запази по-продължително във времето, това ще намали средната постигната доходност и ще катализира нов процес на прехвърляне на средства от банковите трезори към БФБ, коментира още Христо Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама