Владимир Каролев: Вдигането на цените заради газа ще се усети най-вече при регулирания бизнес

Г-н Каролев, смятате ли, че вдигането на цената на газа е обосновано?

Напълно обосновано е. Дори смятам, че е закъсняло. Ако погледнете промяната в цената на природния газ, който в България на 95% се внася, има увеличение на цената от 1 март мината година до 1 март тази година с 61%. Проблемът на регулацията в България е, че не позволява на КЕВР да променя цената на газта по-често. Депутатите трябва да променят тази регулация. КЕВР трябва да получи правото, ако има промяна на цената с повече от 5% нагоре или надолу на международните пазари, да могат да променят регулираната цена у нас. Защото иначе се получава, че дълго време цената расте, вносителите на газ плащат висока цена, а не могат да вземат от клиентите си дори част от това увеличение.

В такъв случай какви са очакванията Ви за движението на цените при суровината?

Това никой не може да го определи. Например, през последните 10-ина дни цената започна да спада. От 2 април до 13 април цената е спаднала с около 4%, което е много за този период. Точно това е особеното на борсовите стоки, че там никой не може да определи движението на цените. Същото се отнася и за валутните курсове. Поради това има техника наречена хеджиране, с която можеш да намалиш риска, когато купуваш за по-дълъг период от време дадена борсова стока. Когато става въпрос за горива, е много важно какво се случва в държавите, от които зависи. Защото цената на газта е силно свързана с цената на петрола.

Например, Булгаргаз – формулата, по която плаща към Газпром, е свързана с цената на петролните деривати, както и с курса на долара. Защото по цял свят петролът и газа се котира в долари. Погледнах мненията на различни анализатори, какъвто аз не съм и мненията са различни. Едни казват, че ще се качат цените при дадени условия, а други очакват да спаднат отново при различни условия. Едно от основните условия са войните в Близкия Изток. Също така и какво ще се случи с шистовия газ. От значение е дали ще продължи шистовата революция извън Щатите, защото там това вече се случи.

Не разбрах защо предишното правителство на ГЕРБ преди няколко години спря проучванията за шистов газ. Добивът е отделна тема, там трябва да се види има ли риск за околната среда или не. Но защо се спряха проучванията? При самите проучвания няма потенциални проблеми с разлив на газа. В Полша, например са едни от най-големите залежи на шистов газ. Там са много напред, но не са тръгнали още да го произвеждат.

Но искам още веднъж да подчертая - важно е КЕВР да може да сменя цените по-често. Това се отнася и за случаите, когато цената слиза надолу, разбира се. Защото това ще се случи неизбежно.

Как мислите, че ще се отрази това на домакинствата?

По различен начин. Там, където има свободен пазар, цените не се определят само от търговците, които продават стоките. Това зависи и от търсенето на съответната стока или услуга. Или от т.нар. Закон за търсенето и предлагането.

В тази връзка, председателят но Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори г-н Стаменов каза в национален ефир, че Стомана Перник ще бъде засегната много сериозно от увеличението на цената на газа, но те и да искат не могат да прехвърлят това на клиентите си, защото цената не се определя от тях. Металът е борсова стока и каквато е цената - това е. При регулирания бизнес - парното, там вече ще се усети върху потребителите, защото там регулаторът определя цената.

Ще се отрази ли на цената на хляба поскъпването на газа?

Преди 2 години, през 2015-та и до началото на 2016 г. имаше 2 пъти намаляване на цената на газа, но не си спомням хлябът да е поевтинял, нали? Това се определя от търсенето и предлагането, а не от желанието.

Oт туристическия бранш предупредиха, че очакват огромни загуби и фалити заради шоковите увеличения. Оправдани ли са притесненията им?

От къде толкова загуби и фалити? Сигурно под 1% от туристическите обекти в България се отопляват на газ. В цяло Банско няма газ и се отопляват на пелети и ток. Цената на тока се увеличи май с 1%. Браншовите организации разтягат локуми. Вдигането на цената може да окаже сериозно влияние върху браншове, в които се произвеждат метали, химикали, торове, защото там газът е основна суровина, а в металургията е основно гориво. Някой хотел, който е преминал на газ - да, но в хотелите най-много 20% от разходите са ни за отопление. Казвам го от опит, защото аз съм съдружник в хотел и макар че сме на най-скъпия вид отопление - електричество, защото нямаме друг избор, разходите ни за отопление са достигали най-много до 20% от разходите и то през зимата, в това число осветление и отопление. Така че, очевидно има сериозно разтягане на локуми по темата.