Корнелия Нинова: Програмата на ГЕРБ и патриотите е бедност, несигурност и възможности за корупция

19:50, 13 апр 17 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Управленската програмата на ГЕРБ и патриотите е тежък подарък за българските семейства точно преди празниците“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред бТВ, цитира БГНЕС. Според нея в програмата има сериозен отказ от предизборните обещания и на двете партии.

„Като заглавие може да се постави - бедност, несигурност и възможности за корупция“, допълни тя. Нинова обясни, че вижда бедност, защото са се увеличили цените на природния газ, парното и водата, а доходите ще се увеличат в края на четиригодишен мандат, ако има такъв. „Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване“, уточни председателят на БСП. По нейните думи голямото отстъпление е по отношение на пенсиите. „При обещана минимална 300 лв, 180 лв от юли и 200 от октомври, е сериозно отстъпление. А пенсионерите са с най-ниски доходи и там може да се очаква обедняване“, допълни тя. „Тревожи ме липсата на каквато и да е политика по отношение на младите и го обвързвам с демографската катастрофа“, каза още тя. Нинова посочи данни, според които сме с 52 000 души по-малко само за една година. „ГЕРБ имаха прекрасна идея и ние щяхме да я подкрепим – държавата да поеме "ин витро" процедурите на семействата с проблеми. Няма го вече. Отказаха се от нея“, подчерта лидерът на левицата.

По отношение на сигурността Нинова посочи мярка от предизборната програма на ГЕРБ - да се увеличи броят на военнослужещите, които ще отидат за охрана на границата, а сега има отказ от такъв ангажимент. „В предизборната програма имаше и полицейско присъствие във всяко населено място, 1000 униформени служители допълнително в полицията и те да отидат по селата.

Вече ги няма, а в МВР има огромен недостиг на служители – 6000“, подчерта Нинова. По нейните думи са се отказали и от 6000 разследващи полицаи, а патриотите пък са се отказали от наборната служба.

Председателят на БСП се спря и на възможностите за корупция. „Увеличават се средствата за саниране и може би тук е най-големият конфликт с патриотите, защото те искаха вместо 1 млрд. лв. за саниране, да отидат за пенсии. Няма да има увеличение на пенсиите, но парите за саниране ще растат“, обясни тя.

Нинова обясни, че има много сигнали за злоупотреби и искане за проверки за санирането. Тя припомни, че е поискала официално данни от министерството, защото при тях има извънредно много жалби на граждани за некачествено строителство, необосновано високи цени и информация, че за същите 2 млрд. лв. могат да се санират 4000 сгради, а не 2000. Нинова уточни, че това е по думите на зам.-министъра на регионалното развитие Виолета Комитова. „Искаме да използваме тази информация и да подложим цялата тема на парламентарен контрол“, каза още тя. Лидерът на левицата открива възможности за корупция и в строежа на магистрали, защото ги строят само няколко фирми и високата цената не отговаря на лошото качеството. „Буквално след няколко месеца магистралите са в предишното им състояние“, подчерта тя.

Нинова е категорична, че управленската програма е сделка за власт, постове и пари. „Най-тежкият удар е по социалната сфера. Сега увеличават цените, а няма компенсаторен механизъм за доходите“, допълни тя. По нейните думи БСП има подготвени около десет въпроса за парламентарен контрол към служебния кабинет и единият въпрос е какво се прави по преговорите с „Газпром“ за намаляване на цената.

На въпрос дали има съвпадения на управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с политиките на БСП, Нинова отговори: „Бихме подкрепили българското родно производство. Друго съвпадение е да отпадне от Наказателния кодекс на "маловажен случай". Ще подкрепим и ревизията на

ТЕЛК, защото там има много злоупотреби“. Според председателя на БСП бъдещата коалиция не е устойчива. „Тази програма е много тежък компромис и очаквам да започне недоволство, най-вече към „Обединени патриоти“, защото при тях са най-големите отстъпки“, коментира тя. Нинова е на мнение, че в програмата има много общи намерения и няма заложени промени в образованието и здравеопазването. Тя подчерта, че между БСП и ГЕРБ няма как да има коалиция заради големите различия в програмите. Корнелия Нинова обясни, че е отказала поста председател на Народното събрание, защото „има морал в политика и принцип“. „1 млн. българи ни подкрепиха и няма как да ги излъжа и предам“, категорична е тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама