Филм, разказващ за историята на София, спечели престижна награда

20:32, 13 апр 17 / Култура 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филмът „Имало едно време …Три царства“ спечели голямата награда в категория „История и култура” на престижния XIII Международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" във Велико Търново. Продукцията се е конкурирала с още 90 международни и български филма. Това съобщават от пресцентъра на Столична община.

Лентата, която е плод на двегодишен творчески труд, разказва за миналото на столицата на Третото Българско царство през ключови градове за цялата европейска история като Виена, Верона, Лондон, Берлин, Санкт Петербург, Дармщат, Асизи... Тя показва и влиянието, което София оказва на най-важните български градове – Варна, Русе, Пловдив. Проследени са връзките, между знакови личности и сгради от столицата, през историята на кралските европейски фамилии и най-символните архитектурни образци на Европа. 

Филмът показва историята на България – от основаването й до края на Третото Българско царство през 1946-а. Увлекателно са предадени драматичните истории, свързани със столичната архитектура – дворци, градини, булеварди, черкви – от Римска Сердика до последния ден на Царство България. Продукцията е снимана в повече от 11 държави и 30 града на Стария континент, свързани пряко с българската история. 

По този повод, заместник-кметът на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов ще даде пресконференция на 19 април 2017 г. от 12.00 часа в Музея за история на София, казват още от Столична община.

Телевизионната премиера на лентата ще е по време на Великденските празници на 17 април от 16:00 часа по БНТ 1. Режисьор е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, а оригиналният сценарий е дело на Тошо Пейков и Степан Поляков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама