Мариана Кукушева: Купувайте само козунаци с обозначен производител

10:22, 16 апр 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева е категорична, че потребителят трябва да търси козунакци, на които е обозначен съответният производител.

„Не е достатъчно да бъде просто изделие, произведено за определена търговска верига. Напротив, на него трябва да е посочен производителят, защото в този малък периметър от време, в който се произвеждат козунаците, всъщност е възможно покрай сухото, да се промъкне и суровото.

Тоест точно в пика на празника, сивата икономика да бълва козунаци, зад които не стоят добрите производствени практики, няма безопасност на изделието, не знаем в какви условия е произведен, не е лоялен производителят към държавния бюджет.“, подчерта Кукушева.

„Това е сериозен проблем, защото козунакът е храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака.

В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки“, коментира Кукушева пред агенция Фокус.

Съставът трябва да бъде истински и нееднократно вече успяхме да обучим българските потребители да различават на пръв поглед още козунака. Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по старате рецепти със спазване на всички технологични цикли“, обясни Кукушева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама