Най-популярните поверия за Великден, които познаваме

13:08, 16 апр 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великден е един от най-почитаните и обичани християнски празници. През годините са се появили различни поверия и обичаи, които се спазват и до днес. Topnovini.bg ще ви запознае с най-интересните и популярни сред тях.

Първото боядисано яйце за Великден винаги трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкия. След това се поставя пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – тогава хората ги очаква трудна година.

Възрастните хора вярват, че дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

Друго интересно поверие гласи, че ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш всякакво главоболие.

Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи. Това ще ти подсигури успех и късмет през цялата година.

Западно поверие гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, защото можеш за сънуваш кошмари.

Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие на притежателя си. Старите хора вярват, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.

Съществува и поверие, че ако жените, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си на Великден, догодина ще се радват на рожба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама