Симеон Славчев: С "Парадайз тауър" се отклонява вниманието от реалните проблеми на София

18:56, 18 апр 17 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да се проведе широк дебат за визията на София и за това къде да бъдат изградени вторичните градски центрове, които да облекчат центъра на столицата от трафика и замърсяването. Това заяви пред topnovini.bg инж. Симеон Славчев, общински съветник и зам.-председател на комисията по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.
 
"Теренът, на който ще се изгражда небостъргачът в София, е определен за вторичен градски център, което има две функции. Първата е създаване на ядро, което да подобри обслужването на южните райони на София и втората е да се създаде място, което да облекчи идеалния център на столицата от автомобилния трафик", смята Славчев. 
 
Според експерти пък, няма как да се откаже строеж на Парадайз тауър, тъй като е спазена законната процедура и ако има проблем, то тя е в нормативните документи, а не в гласуването на общинските съветници.
 
"Когато говорим за генериране на трафик, трябва да подчертаем, че в района на небостъргача има вече изградена метростанция. Това предполага, че хората, които ще живеят или работят в сградата, ще се придвижват с най-екологичния чист, бърз и удобен транспорт. Всички ние трябва да си отговорим на въпроса каква София искаме: разпръсната и неподредена или компактна и добре устроена. Министрите по урбанизация на ЕС изрично дадоха становище, че най-екологично чистият град е компактният град, защото при него имаме висока плътност на обитаване и градският транспорт може да работи много по-ефективно с много по-кратки връзки. Това води след себе си спестяване на вредни емисии, намален трафик, използването на градския и велосипедния транспорт, което означава по-чиста околна среда. Подобни сгради са символ на развитието на всеки един град и могат да се превърнат и в символ на технологичното и екологичното развитие на София", аргументира се общинският съветник.
 
Според него, небостъргачът не е най-важният и съществен проблем на София в момента, но чрез него се цели да се отклони вниманието от реалните проблеми на столицата и за пореден път умишлено и напълно излишно се настройват една срещу друга две групи в обществото.
 
"Крайно време е ние, като общество, да намерим допирните точки, които ни обединяват и да спрем да обръщаме внимание на теми, които ни разделят", заяви Симеон Славчев.
 
В напреднал стадии на строеж е небостъргачът на Капитал на "Цариградско шосе", който ще е висок 205 м. А този факт вече прави излишен въпросът трябва ли в София да има небостъргачи. Спорният "Парадайз тауър" ще е висок 215 м и ще бъде като игла, която няма как да закрие изгледа към Витоша, коментираха архитекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама