Васил Василев: Заплахата от Турция е много сериозна, България трябва незабавно да предприеме мерки

15:14, 19 апр 17 25 1401 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Коментар на страницата си във Фейсбук от 17 април Васил Василев, основател на Съюза на работодателите, бивш журналист, сега председател на фондация „Братя Василеви“, е поводът от Topnovini.bg да потърсим Васил Василев, за да коментира до колко е реална заплахата за страната ни, излъчвана от южната ни съседка.  

Г-н Василев, преди няколко дена във Фейсбук написахте, че резултатите от референдума в Турция вещаят злокобни последици за нас. Какво имате в предвид? Може ли с България да се случи нещо подобно на сценария с Косово?

- На този етап всичко е възможно, защото в световен мащаб сме свидетели на толкова много катаклизми, които доведоха до нарушаване на международно признатия ред. Виждаме непрекъснато прояви на недопустими до преди 20 години действия. Косово е един от примерите в това отношение. Кипър е най-силният пример, който стои пред очите ни и който винаги трябва да ни държи будни, за да не ни се случи повторение на кипърския сценарий.

В случая каква линия на поведение трябва да поеме страна ни спрямо Турция?

- Ние трябва да бъдем много внимателни, да не бъдем агресивни спрямо Турция. Но в същото време трябва да бъдем много твърди по отношение на нашите национални интереси. И преди всичко, трябва да видим до колко може да разчитаме на съюзниците си, което значи, че трябва незабавно да започнем разговори с тях. Трябва да ги уведомим за опасността, за заплахата и да поискаме гаранции, че суверенитетът и националната цялост на България ще бъдат защитавани от тях със същата решимост, с която подхождат към всеки един член на тези съюзи - ЕС и НАТО.

Казахте НАТО, но в Алианса членува и Турция. Но, ако Турция реши да ни нападне, НАТО ще може ли да ни защити? Има ли записана подобна клауза?

- Член 5 от Вашингтонския договор не предвижда подобен случай. Т.е. това е в някаква степен основание да очакваме, че НАТО няма да вземе позиция, което е най-опасното за нас. Да приемем теоретично, че Македония ни нападне, която не е член на НАТО, тогава Алиансът ще се ангажира. Но, ако ни нападне Румъния, Гърция или Турция, то досега блокът не е бил изправен пред такъв проблем. Решението на един такъв проблем изобщо не съществува във Вашингтонския договор и в този случай блокът ще действа в зависимост от обстоятелствата и политическите интереси на водещите на него страни - преди всичко на САЩ.

Излиза, че реално няма на кого разчитаме, тъй като Европейският съюз няма армия.

- България може да разчита на ЕС, защото съюзът има достатъчно силно икономическо и политически влияние, за да може да осуети тази заплаха. Той може да окаже такова влияние върху Турция, преди заплахата да се е реализирала, за да бъде предотвратена своевременно. Ние имаме възможности както за политически натиск за предотвратяване на заплахите, така и за мерки, които да бъдат взети от военна гледна точка. Аз по-скоро съм скептичен, че НАТО по някакъв начин ще реагира, тъй като имаше един елемент, който в българските средства за информация, остана незабелязан. Когато беше Варшавската среща на НАТО, Обама заяви, че САЩ ще гарантират териториалната цялост на Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. Той обаче спря до тук. Той не каза, че САЩ ще гарантират териториалната цялост на България. А този пропуск не е случаен. Нищо в този род изявления не е случайно. Т.е. това може да ни накара да смятаме, че САЩ няма да гарантира териториалната цялост на България.

Във вашия пост във Фейсбук казвате още, че единствената държава, която може да ни помогне, е Русия, защото това е единствената държава, от която Турция се страхува. По какъв начин може да потърсим помощ от Москва, защото и Турция, и Русия са в сравнително добри отношения?

- Тук е ролята на дипломацията - именно, за да се предотвратят военните конфликти. Ако България води с Русия такава дипломация, която може да убеди руската страна да използва своите възможности и да окаже натиск върху Турция да спре със заплахите, това би трябвало да бъде използвано, защото на този етап на напрежение между ЕС и Турция. За това мисля, че най-силно въздействие върху Турция може да окаже Русия. Стига тя да иска. И тъй като тя очевидно няма защо да го направи без съответен демарш от наша страна, то ние би трябвало да положим усилия в тази насока. 

Належащо ли е да се действа в тази посока?

- Ние вече сме закъснели.

До колко реална е заплахата от Турция за България? 

- Естествено, че е реална, защото ние се позоваваме на изявление на официални турски лица. Да не говорим за всички онези симптоми, които са предвестник на изразяването на такава заплаха. Една държава никога не може да остави дори и най-малкия намек за заплаха на нейният суверенитет и териториална цялост без отговор. Тя трябва да има готовност да реагира с няколко стъпки напред, за да предотврати всичко. Това е смисълът на държавата - да защити територията, да защити народа. И ако тези, които управляват държавата, се отнасят безотговорно към заплахата, то те трябва да бъдат сменени и на тяхно място да дойдат хора, които действително защитават държавните интереси и българския народ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама