Пламен Тотев: Властимащите у нас не подкрепят четенето, защото се страхуват от мислещите хора

18:06, 19 апр 17 25 1242 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Дни преди отбелязването на Международния ден на книгата и авторското право, наш репортер се свърза с издателя Пламен Тотев (ИК "Персей"). Специално за читателите на Topnovini.bg той разказа подробности за скорошното си завръщане от Прага, където е провел срещи с четящите ни сънародници. Тотев сподели какви са проблемите, с които най-често се сблъскват книгоиздателите в страната.

Дни преди отбелязването на 23 април, продължава ли книгата да бъде най-предпочитания подарък за любим човек?

- Преди доста години хората масово си подаряваха книги, заради това и много семейни библиотеки са пълни. Напоследък се забелязва, че тези, които действително ценят четенето и книгата, предпочитат това да бъде подарък за човек, когото уважават и който би го оценил. Забелязвам подобна тенденция и сред младите хора. Независимо, че днес вниманието им в голяма степен се отклонява от интернет, те ценят добре издадената книга.

Какви книги предпочитат тези млади хора, за които споменахте?

- През последните две-три десетилетия фентъзи е любим жанр на младите хора. Може би „Властелинът на пръстените“ е книгата библия в този жанр, която проправя пътя. След това поредицата за „Хари Потър“ продължи тази тенденция, последваха я по-късно „Дневниците на вампира“ на Стефани Майър и т.н. Това създаде поколение, което да харесва такъв тип литература. Днес техни наследници са любовните романи за момичета и млади жени. Те се търсят от поколението, което израсна със „Здрач“. Аз ги наричам романтични фентъзита, защото те обединяват двата жанра в едно. Това обаче е вълна, която може би ще отмине с времето.

Трябва ли това да ни притеснява? Означава ли то, че днешното поколение е обърнало гръб на класиката?

- Не, не би следвало да се плашим. Класиката винаги ще има своето място. Тези книги се търсят просто от една част от от младите хора, които може би не са достатъчно ориентирани и нямат нужните познания за световната литературна класика. Сред най-успешните наши издания са именно неща от световната класика, които до този момент не са излизали. Например, ние издадохме един от важните викториански романи - „Бари Линдън“ от Уилям Текери и пожъна много голям успех. Опитваме се да запълним празнини в световната класика, които по едни или други причини са се появили.

Кои са най-големите трудности, пред които е изправено книгоиздаването у нас?

- Трудностите са свързани с това, за което постоянно се говори, а именно ДДС-то върху книгата. Според мен, то би трябвало да отпадне, защото в повечето страни изобщо няма такова върху книгите, а там, където то съществува, е по-малко, отколкото за другите стоки. Друг проблем е разпространението, което също куца. Отварят се книжарници, но много от читателите не успяват да намерят в тях книгите, които ги интересуват.

Все по-актуален сякаш става и въпросът за това ще измести ли дигиталната книга хартиената? Има ли опасност да книжните издания да изчезнат напълно след няколко десетилетия?

- Не мисля, че ще изчезне хартиената книга. Имаше подобна тенденция преди няколко години, когато бурно се развиваха дигиталните технологии и в областта на книгоиздаването, но това не се случи. В последно време световната тенденция е такава, че процентът на продадените електронни книги спрямо хартиените, все повече намалява.

Срещате ли подкрепа от страна на държавата?

- Мога да разкажа интересен случай с наш автор - световно известната писателка Софи Оксанен. Когато преди няколко години ни гостува в България, тя се изненада, че у нас чете толкова малко, в сравнение с Финландия. Тя тогава направи извода, че може би на властниците така им е удобно – да не поощряват четенето в държавата, за да няма мислещи хора, които да им пречат. Това е причината тази власт да не подкрепя четенето и книгоиздаването. Факт е, че има някаква помощ от страна на държавата, но примерно през последните години почти не са давани средства на библиотеките. За книгоиздаване в България се отпускат ужасно малко пари. По този начин държавата влияе негативно и дори мога да кажа, че пречи.

Г-н Тотев, съвсем скоро се върнахте от Прага, където представихте български книги пред нашата общност там, разкажете ни малко повече за това.

- Срещата ми беше в Карловия университет със студенти, които изучават български език и литература. С тях разговаряхме за българските книги, които издаваме и по-специално за поредицата ни „Любовите и жените в живота и творчеството на големите български поети“.

Говорейки за поезия и то българска, има ли интерес сред читателите в днешно време към стихосбирките?

- Истината е, че има интерес към българската поезия и той никога не е стихвал, макар като като стане дума за поетични книги, веднага реакцията е, че такова нещо не се търси в България. Аз самият съм почитател на поезията и поради тази причина още при създаването на нашето издателство, направих една рискована крачка, която можеше да бъде и фатална за съдбата му. Тогава издадохме книга, която събира шедьоврите на световната любовна лирика и се казва „Обичам те!“ Всички приятели ме убеждаваха, че никой не чете поезия у нас. Изданието обаче беше много красиво – с цветни илюстрации и прекрасна корица и съвсем неочаквано за самия мен се оказа, че тиражът беше изчерпан само за седмица. Наложи се допечатка и това и до сега е едно от най-продаваните ни заглавия.

На какво се дължи този интерес към поезията?

- Мисля, че обяснението е в това, че от една страна аз самият като съставител подбрах неща, които винаги са ми харесвали. В книгата „Обичам те!“ събрахме стихове на най-големите световни и български поети и неща, които дори и човек, който не е толкова изкушен от поезията, ако ги прочете, ще го докоснат. От друга страна пък, много важен е въпросът с поднасянето на стиховете, т.е. да бъдат представени по възможно най-привлекателен начин. За тази цел използвахме репродукции на много известни картини на световни художници. По някакъв начин те онагледиха тези стихове и се получи прекрасно издание. От една страна, с него можеш да си доставиш удоволствие, четейки такива вечни стихове. От друга пък, подобна книга би могла да бъде жест към човек, когото обичаш.

Какво ще пожелаете на нашите и Ваши читатели за наближаващия Световен ден на книгата и авторското право?

- На първо място да продължават да бъдат читатели, защото книгите ще им помогнат. Те не носят вече само информация, както беше преди десетилетия, когато нямаше интернет. Сега информацията е достъпна там, но книгите развиват мисленето, доставят удоволствие и естетическа наслада, възпитават чувствата на човек и го учат да бъде по-добър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама