Университетската библиотека откри изложба в памет на проф. Дуйчев

18:54, 19 апр 17 / Култура 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата, посветена на 110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев, се организира от Университетската библиотека "Св. Климент Охридски", съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев". Тя може да бъде разгледана до 29 април 2017 г. 

В експозицията са показани книги от личната библиотека на проф. Иван Дуйчев, материали от личния му фонд, документи, снимки и писма, свързани с неговия живот и научна дейност, съхранявани в Центъра за славяно-византийски проучвания.

Изложбата бе открита от Биляна Яврукова, зам.-директор на Университетска библиотека. Тя отбеляза, че изложените експонати са свързани с научното наследство в областите, в които е работил проф. Дуйчев: медиевистика, византология, славистика, архивистика и документалистика, библиография.

Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" проф. дфн Вася Велинова приветства гостите и заяви: „С много любов и много старание подбирахме документите, които да предоставим за тази изложба, защото искахме да покажем не само учения, не само името, познато от студиите, публикациите, библиографските справки, а и да покажем човека - Дуйчев, който е една личност разнородна, изключително богата личност, която може винаги да ни изненада”. Проф. Велинова добави, че в изложбата присъстват документи от ранните години на професора като стипендиант в Италия, от неговите първи стъпки в науката, лични писма, екслибриса, който краси библиотеката на проф. Дуйчев, съхранявана в Центъра.

„Искахме да завършим кръга на неговия животопис и да покажем, че центърът, който носи неговото име, продължава традицията му”, обясни директорът. Тя отбеляза, че неговият дух, традиции и студии са живи и стимулират нови научни изследвания. Проф. Велинова отправиблагодарности към колегите от библиотеката и от специалност „Архивистика”, които са подбирали документите, на Университетска библиотека за гостоприемството и за едни от най-редките екземпляри на първите издания на статии и монографии на проф. Дуйчев. Тя пожела на гостите приятни минути с изложбата и още веднъж да се докоснат до голямото име Иван Дуйчев.

Проф. д-р Андриана Нейкова, преподавател към специалност „Архивистика и документалистика” припомни на гостите, че изложбата се организира в рамките на ХI-та годишна архивна конференция на специалност "Архивистика и документалистика" и с нея се отбелязват три юбилея – 15-годишнината на специалността, чийто патрон е проф. Дуйчев, 110 години от рождението на професора и 65 години от старта на професионалното архивно образование в Софийския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама