Показват филм за живота на легендарната Мария Кюри

09:45, 20 апр 17 / Култура 25 906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филмът „Мария Кюри“ - гениалната Пепеляшка“ ще бъде представен на 21 април от 18:30 часа в Еllinor’s House в столицата. Автор на лентата е Ваня Емилова, журналист и историк.

Филмът е част от поредица от вечерни семинари, посветени на жените, променили представите на света за таланта, харизмата, силата на характера и любовта, съобщават организаторите на събитието.

Мария Кюри е единствената жена в света двукратен носител на Нобелова награда, професор в Сорбоната и символ на еманципираната жена – учен, припомнят от Еllinor’s House. Тя е жената, променила света на физиката, химията и световната медицина чрез откриването на полония и радия.

Съдбата й може да възпламени всяко любопитство и да даде храна за размисъл на всяка жена, която иска да постигне нещо голямо в живота си. Мария Кюри е истинска Пепеляшка – произхожда от бедното многодетно семейство на учителя по физика Владислав Склодовски. Дълги години тя живее в мизерия, давайки уроци по аритметика, геометрия и френски език, за да помага за изхранването на семейството си. По-късно, като студентка в Сорбоната, храната й обикновено се състои от филия хляб, намазана с масло, но целта й е да получи едновременно две дипломи: по физика и по математика.
Голямата й любов Пиер Кюри я спечелва много трудно, защото на 26 години, тя е приела стигмата „стара мома” и се е отказала от блянове за щастлив семеен живот. Черупката й обаче се пропуква от настоятелното му ухажване и след скромна сватба, двамата живеят и работят в пълен синхрон до края на неговия земен път.

Пиер Кюри загива трагично в автомобилна катастрофа, Мария не се омъжва никога повече и сама продължава да работи върху радиоактивните си измервания. Благодарение на тях са създадени първите медицински рентгенови апарати.
Мария умира през 1934 година, явно от лъчева болест – макар тогава тази диагноза да е непозната за лекарите, разкрива част от прелюбопитния живот на героинята си, авторът на филма. Останалото можете да разберете, ако отделите част от времето, за да присъствате на прожекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама