Софийският градски съд с 205 нови кандидати за съдебни заседатели

12:26, 20 апр 17 25 1304 Шрифт:
Автор:
205 нови съдебни заседатели ще има Софийският градски съд. Това става ясно от доклада на Искра Ангелова, която е председател на временната комисия към СОС за избор на съдебни заседатели.  Временната комисия е избрана с Протокол от 22 декември 2016 година. Нейната задача е била да проведе процедурата по чл. 68 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в срок до 30 април т. г. на направи предложение на СОС за одобряване на 200 кандидати за съдебни заседатели. Комисията е провела общо 9 заседания. 302 кандидати са подали заявления, а 225 от тях пълен комплект от документи. Те са допуснати до изслужване на 18 и 19 април т. г. 
 
На определените дати 15 от одобрените не са се явили. На всички останали са зададени предварително одобрените от Комисията въпроси: 1. Каква е мотивацията ви да се кандидатирате за съдебен заседател съм Софийски градски съд?; 2. С какво се занимавате и смятате ли, че може да съвместявате дейността на съдебен заседател с основното ви занимание?; 3. Имате ли опит и знаете ли с какво се занимават съдебните заседатели?
 
"Най-малко 10 на 100 от одобрените кандидати отговарят на изискванията на ЗСВ да имат квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. На кандидатите бяха задавани и допълни въпроси, като например, дали биха изразили особено мнение пред съдията, ако има такова по някое от делата; как преценяват натовареността по делата в СГС. Кандидатите отговориха адекватно и обосновано", пише в доклада на председателят Искра Ангелова. 
 
След приключване на изслушванията, комисията одобри окончателно списък от 205 кандидата за съдебни заседатели към СГС. Всички изслушвания са записани и има аудиозапис, който се съхранява в архива на временната комисия и е на разположение на всички общински съветници. Най-вероятно списъкът с кандидатите ще бъде одобрен на сесията на СОС на 27 април т.г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама