• Снимка: topnovini.bg Софийски градски съд
205 нови съдебни заседатели ще има Софийският градски съд. Това става ясно от доклада на Искра Ангелова, която е председател на временната комисия към СОС за избор на съдебни заседатели.  Временната комисия е избрана с Протокол от 22 декември 2016 година. Нейната задача е била да проведе процедурата по чл. 68 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в срок до 30 април т. г. на направи предложение на СОС за одобряване на 200 кандидати за съдебни заседатели. Комисията е провела общо 9 заседания. 302 кандидати са подали заявления, а 225 от тях пълен комплект от документи. Те са допуснати до изслужване на 18 и 19 април т. г. 
 
На определените дати 15 от одобрените не са се явили. На всички останали са зададени предварително одобрените от Комисията въпроси: 1. Каква е мотивацията ви да се кандидатирате за съдебен заседател съм Софийски градски съд?; 2. С какво се занимавате и смятате ли, че може да съвместявате дейността на съдебен заседател с основното ви занимание?; 3. Имате ли опит и знаете ли с какво се занимават съдебните заседатели?
 
"Най-малко 10 на 100 от одобрените кандидати отговарят на изискванията на ЗСВ да имат квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. На кандидатите бяха задавани и допълни въпроси, като например, дали биха изразили особено мнение пред съдията, ако има такова по някое от делата; как преценяват натовареността по делата в СГС. Кандидатите отговориха адекватно и обосновано", пише в доклада на председателят Искра Ангелова. 
 
След приключване на изслушванията, комисията одобри окончателно списък от 205 кандидата за съдебни заседатели към СГС. Всички изслушвания са записани и има аудиозапис, който се съхранява в архива на временната комисия и е на разположение на всички общински съветници. Най-вероятно списъкът с кандидатите ще бъде одобрен на сесията на СОС на 27 април т.г.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно