Отстраниха директора на Софийския централен затвор

12:34, 20 апр 17 25 1209 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Директорът на Софийския централен затвор Йолант Йорданов е бил отстранен, а на негово място като временно изпълняващ длъжността е назначен Петър Кръстев. Това съобщиха за Topnovini.bg от Министерството на правосъдието. Срещу Йорданов е образувано дисциплинарно производство, но от ведомството отказаха да дадат повече подробности, докато не завърши проверката.

Йолант Йорданов пое ръководството на затвора през 2015 година. Дотогава той заемаше позицията началник сектор "Охрана и сигурност в арестите" при Главна дирекция за изпълнение на наказанията (ГДИН). В края на миналата година стана ясно, че срещу него е започнала проверка, свързана с даването на отпуски на осъдени. Поводът тогава стана ромският бос Христо Върбанов-Папата, който въпреки 6-годишната присъда за изнудване бе преместен от Софийския централен затвор в общежитието в Казичене, където наказания изтърпяват хората с присъди за по-леки престъпления. 

Настоящата проверка срещу Йорданов не е първата. Той беше наказан със забрана да бъде повишаван в длъжност заради това, че разрешил на затворника Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския да „излежава” присъдата си основно в болница „Токуда”. 

Петър Кръстев, който временно ще застане начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама