Сарелска и Иванов, не кихайте! Да влязат ДАНС и ГДБОП

12:52, 20 апр 17 25 Автор:
Вече трети ден обикновеният българин се е качил на везната, превързал е с черна лента очите си и се опитва да бъде Темида. Накъде ще наклони везната? Към Дарина Сарелска, директор "Новини и актуални предавания в Нова телевизия или към топ разследващия журналист Васил Иванов? Дарина е супер професионалист, но взела, че спряла материал на Иванов (по думите му) за обществените поръчки. Единият потърси опора в "Шоуто на Слави", а другият получи подкрепата на колегите си от Нова телевизия. От цялата галимация лъснаха две неща. Едното е, че Васил Иванов работел с готови папки - разработки на службите, което не било по журналистическите правила. Второто пък е, че Дарина Сарелска е снаха на депутатът на ГЕРБ и бивш областен управител на Смолян Недялко Славов.
 
Единият е предаден, а предателството боли много и най-трудно се прощава. Другият пък е омаскарен лично и професионално.
 
В нито един учебник не пише какви да ти бъдат източниците. Сред тях попадат наркотрафиканти, дилъри, пияници, комарджии, клошари, проститутки и всякаква сган. Журналистическото е да провериш сигнала и дали ще се превърне в новина или разкритие. Да събереш фактите и да го докажеш. Това е добрият журналистически материал. Проблемът не е нито във Васил Иванов, нито в Дарина Сарелска. Проблемът е в онази система за вътрешна сигурност, в която държавата изсипва пари с чували. Проблемът е, че хора от спецслужбите работят по разкриване на измами, корупционни схеми, депутатски, кметски и политически далавери. Проблемът е, че все от някъде се появява някой Бог и всичко отива по дяволите. На финала на разработката става ясно, че трябва да бъде спряна. И точно когато някой, хвърлил труд и усилия го изпращат в коридора към архива, той избира, въпреки труда му, разработката да бъде изкарана, макар и от журналист. Но задължително да види бял свят!
 
Че Васил Иванов работи с хора от спецслужбите, се знае отдавна. И други разследващи журналисти работят с хора от тази среда. И това не е престъпление, нито пък укорим прийом. Това е въпрос на достойнство и професионализъм да запазваш източниците си и те да работят за теб. Един от топ разследващите журналисти в България, колега на Васил Иванов от печатно издание толкова дълго и много работи с ченгета, че накрая му писна. До такава степен им научи номерата, че накрая взе и стана сценарист на успешен български крими сериал вместо да пробутва неоценения им труд като журналистическо разследване.
 
Затова, вместо да се излагат и да вадят кирливите си ризи Иванов и Сарелска е по-добре да спрат. Това, което разбрахме за последните три дни не е новина. Това е стара истина, която я има в много медии - телевизии, радиостанции, вестници и сайтове. Затова, Дарина Сарелска и Васил Иванов, по-добре спрете да кихате! Заблатнялата българска журналистика отдавна е резистентна към вируса на истината! Нека влязат ДАНС и ГДБОП. И техните неоценени служители да не мълчат! Защото не е мъжкарско журналистите да им опират пешкира!