Азербайджан изготвя своята Националната програма за закрила на детето по български модел

15:13, 20 апр 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) стартира днес поредица от срещи с посланиците на всички чужди държави у нас. Първата такава е била с д-р Наргиз Гурбанова, Доктор на философските науки, Извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България.

Тя се състояла в сградата на ДАЗД и двете страни са поели ангажимент за активен обмен на информация и на експерти по отношение на правенето на политика за деца. Това съобщават от пресцентъра на агенцията.

Госпожа Кънева е запознала д-р Наргиз Гурбаванова с трите приоритета, които ДАЗД си е поставила за 2017г., а именно: утвърждаването на модела за детско участие в обществения и политически живот, разгръщането на политиките за деца за всички деца и въвличането на професионалните общности, казват от ведомството.

Оттам съобщават още, че Офелия Кънева е представила на посланик Гурбанова Националната програма за закрила на детето за 2017 година. Програмата ще бъде преведена на английски език и изпратена на д-р Наргиз Гурбанова, която от своя страна се ангажира да я изпрати на правителството в страната си. По този начин, по модел на българската Национална програма, ще бъде изготвена първата програма за закрила на детето в Азербайджан.

И от двете страни е бил споделен интересът по отношение на стимулиране на детското участие в правенето на политика за деца. Д-р Наргиз Гурбанова е поела ангажимент за гостуване на децата от Съвета на децата към ДАЗД в посолството на Азербайджан в България като домакинството ще се състои във второто полугодие на 2017г.

Председателят на ДАЗД и д-р Наргиз Гурбанова са се договорили и за обмен на експерти от неправителствени организации, от представители на местната власт, както и на специалисти от академичната общност, завършват от пресцентъра на ДАЗД.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама