ГЕРБ и Нова република настояват срокът за становището ни по делото срещу „Газпром“ да се удължи

16:06, 20 апр 17 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ и Нова република настояват служебният кабинет да предприеме действия за удължаване на срока за становището, което България трябва да предостави по антимонополното дело, което ЕК води срещу „Газпром“, съобщи БГНЕС.

От думите на Теменужка Петкова стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел работна среща с представители на Нова република. Темата е била свързана с обсъждането на това на какъв етап се намира становището, което българската страна трябва да изготви във връзка с антимонополното дело, което ЕК води срещу „Газпром“.

„България има ангажимента да подготви становище по направените предложения от „Газпром“, което да бъде предоставено на ЕК. Крайният срок за предоставяне е 4 май. Темата е изключително важна, касае цялата икономика, битовите потребители, които ползват природен газ. Към настоящия момент липсва конкретна информация от служебното правителство за предприетите от тяхна страна действия. Поради това е добре да бъде поканен в парламента служебният министър на енергетиката, за да даде по-голяма яснота по тази тема“, заяви Петкова.

Бившият енергиен министър посочи, че трябва да се предприемат определени стъпки към консолидиране на усилията така, че да се подготви становище, което да защитава в максимална степен интересите на страната. „От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовката и обсъждането на такова становище, за да може да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за България. Включително в това становище да намери отражение и въпросът, свързан с формулата за определяне на цената на природния газ. От тази стъпка, която трябва да се предприеме успешно зависи и до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика оттук нататък“, коментира Петкова.

Тя подчерта, че на първо място трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия за обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището до ЕК. „Служебното правителство трябва да предприеме такива действия. В разрешаването на този въпрос трябва да вземат отношение много широк кръг лица и експерти така, че да се достигне до становище, което да защити в максимална степен интересите на България“, обясни Петкова.

Тя подчерта, че срокът трябва да бъде удължен максимално, за да може редовното правителство да има решаваща роля в решаването на този въпрос. Трябва да се търси възможност за максимално удължаване на този срок, допълни Петкова.

От своя страна говорителят на Нова република Трайчо Трайков обясни, че от формацията изпратили писма до няколко партии от дясно и център дясно с покана за обсъждане на тази тема. ГЕРБ били първите, които се отзовали. „Има съвпадение по почти всички точки по това какво трябва да иска и защитава България. Силно окуражен съм от тази изразена воля да се действа по въпроса. ГЕРБ има възможност да помогне по въпроса за удължаването на срока, в който да дадем този отговор. Позицията трябва да бъде юридически силна и да се чуят всички гледни точки“, обясни Трайков.

Той допълни, че с Борисов говорили и за цените на горивата и акцизните складове. „Той прояви желание тази тема също да бъде дискутирана и да се търсят решения в полза на българските потребители“, каза говорителят на Нова република.

От друга страна Теменужка Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ се изтегля от българския пазар и хипотезата държавата да купи делът на компанията. „Няма как страната да вземе отношение по такъв въпрос, ако ЧЕЗ реши да продаде бизнеса си в България това е решение единствено на ЧЕЗ. Процедурата се провежда по законите на Чехия и българската страна няма какво да направи. Нямам информация българската държава да купи ЧЕЗ и това не се вписва в политическата програма на ГЕРБ и общата програма с ОП“, заяви още Петкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама