• Снимка: Topnovini.bg

Да си остане паважът като настилка по един от централните булеварди на София - "Цар Борис III". Това искат голяма част от живеещите в съседство на пътната артерия жители на "Красно село". Все още не е ясно чия идея ще надделее, тъй като има и привърженици на асфалта. Повече от 10 години по булеварда има ремонти и въпреки това той продължава да е на вълни. Живеещите край него се оплакват, че паважът е причината да има голям шум и денем, и нощем. Именно тези хора са най-големите привърженици на асфалта и се надяват, че съвсем скоро паветата ще бъдат сменени.

Така смятали и голяма част от феновете на каменните павета преди години. Те обаче добре проучили възможностите на павираните настилки и бързо променили мнението си. Оказва се, че в Красно село може да се наложи да има информационна кампания за предимството на паветата. Паважът по бул. "Цар Борис III" е бил поставен заради танковете на танковата бригада в Горна баня. Това поделение обаче отдавна вече не съществува и освен потокът от Перник и Благоевград тежки и военни машини отдавна не се движат.

Според експерти, паветата могат да се пренаредят по нова технология, при която се поставят специални материали между тях и при правилно подреждане настилката става шумоизолирана. Другото голямо предимство на каменните блокчета е, че при големите жеги над 30 градуса през лятото температурата на паважа е с около 8 - 10 градуса по ниска от тази на асфалта. Ако пък и се подредят от специалисти и се спази технологията, булевардът ще стане гладък като тепсия, обясняват специалисти пред Topnovini.bg.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно