Траян Димитров: Априлското въстание е апогеят на българската жертвоготовност

17:09, 20 апр 17 / Култура 25 1198 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

По случай 141-годишнина от Априлското въстание репортер на Topnovini.bg се свърза с историка Траян Красимиров Димитров. Той е завършил Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и е член на ПП “Възраждане”.

Г-н Димитров какво е значението на Априлското въстание в българската история?

- Априлското въстание е връхната точка във въоръжената борба за Освобождението ни. Това не е просто една дата. Преди избухването му стои сериозна подготовка и други предшестващи въстания. То е просто апогеят на жертвоготовността на българите да се борят за свободата си. Въстаниците се вдигат с ясното съзнание, че ще умрат. Целта е Великите сили да видят, че тук живее един народ, който е готов да се бори за свободата си. Следствие именно на това въстание е Руско-турската война, с която ние получаваме Освобождението си.

Има ли нещо малко известно за българите, що се касае до Априлското въстание?

- Като цяло смятам, че то е разгледано в почти всичките му аспекти. Не мисля, че нещо е останало скрито, а по-скоро с навлизането на новите западни идеи то се омаловажава. Аз съм на мнение, че точно с Априлското въстание ние сме показали, че сме готови за свободата си. След това с помощта на Русия ние окончателно я извоюваме.

Споменахте помощта на Русия. Какъв е международният отзвук от въстанието и какво е значението му?

- Получава се изключително голям отзвук. Много международни репортери обръщат внимание, особено на Батак. Преди време една жена (не си направих труда да й запомня името) беше си позволила да твърди, че Батак е мит. Толкова ясно личат изкланите в Баташката църква, виждат се изгорените къщи в Копривщица и Перущица. Много английски и френски журналисти се застъпват за България. Русия също е в това число. Всички изпращат протестни ноти до Османската империя. Самата цел на Априлското въстание е да се получи този отзвук. Да се покаже ясно, че тук има един народ, който страда и иска да бъде свободен. За свободата си той е готов да жертва цяло едно поколение.

Казахте, че въстанието се омаловажава от някои хора. Какъв е съвременният прочит на това историческо събитие?

- Априлското въстание служи за преклонение на българите. Трябва да помним всички знайни и незнайни герои, които са дали живота си за свободата ни. Не само Васил Левски и Христо Ботев, но и всички останали жертвали се за Родината. Има над 30 000 избити, опожарени са над 80 села, още 200 са напълно унищожени. Трябва да знаем, че сме били под робство, за да можем да оценим свободата си. Нямаме право да забравяме, че тези хора са умрели, за да бъдем ние днес свободни. Това е най-важното, според мен в съвременния прочит - да помним, че най-висшият идеал е себеотрицанието в името на свободата, на правото да бъдеш човек.

 Адекватно ли е представено въстанието в учебния материал за ученици и студенти?

 - В учебния материал има много допуснати грешки. И не става въпрос само за Априлското въстание. Много странно се опитват да представят нашата история в днешно време. Поставя се под съмнение Златния век при Симеон, опитват се дори Левски да изкарат престъпник. Не е обективна интерпретацията на историята ни спрямо нас, българите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама