Будапеща ще консултира София за стопанисването на минералните извори

19:28, 20 апр 17 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Будапеща Ищван Тарлош. По време на разговорите присъстваха Юлиана Богданска – посланик на България в Унгария, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и представителят на българската общност в унгарския парламент Симеон Варга. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На срещата кметовете обсъдиха сътрудничеството в сферата на културата, туризма и икономиката, като двете столици ще обменят експертният си опит в тези области. Столичната община ще бъде консултирана от унгарски специалисти при изработването на бизнес модел за стопанисването и развитието на минералните бани, които в Будапеща се управляват много добре. Столична община разработва три проекта за възстановяване на софийските минерални бани и кандидатства за финансиране. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова се запозна с опита на Будапеща в стопанисването на минералните извори и развитието на балнеологията и спа-туризма, като се информира за модела на възстановяване, финансиране и експлоатация на баните „Шеченя“. 

На срещата бе обсъдена и подготовката за Деня на българо-унгарското приятелство, който ще е на 19 октомври, и Будапеща ще се включи с програма.  

Като общи предизвикателства пред двата града кметовете откроиха модернизирането на обществения транспорт и развитието на инфраструктурата. И двете столици инвестират в обновяването на превозните средства и развитието на градския транспорт. Кметът Фандъкова посочи, че с европейско финансиране изграждаме метро и свързани с него буферни паркинги с цел облекчаване на трафика. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама