Любомир Ганчев: Налице е потенциал за привличане на китайски инвестиции в България

09:14, 21 апр 17 25 861 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

„Има потенциал за привличане на китайски инвестиции в сектори, в които България има традиционни предимства и представляват интерес за китайските партньори, като машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и туризъм“.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев, който проведе срещна с представители на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай.

„Търсим по-широко присъствие на китайския пазар на стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, като селскостопански продукти и храни, вино и минерална вода, етерични масла и козметични продукти, както и стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката“, подчерта зам.-министърът на икономиката.

Той добави, че българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на експорта към огромния китайски пазар, в резултат на което през последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, след Турция.

Ганчев заяви, че като член на ЕС България предоставя безмитен достъп до пазара на Съюза, като със своето географско положение е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Най-ниските данъчни ставки в ЕС, като данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции, допълни той.

Заместник-министърът на икономиката, поясни възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк вБългария – „София Тех Парк“, който предоставя добри условия за чуждестранни компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа.

„Подкрепяме инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1”, която е важен механизъм за стимулиране на инвестиционните и търговско-икономическите ни връзки с Китай. Ценен резултат от инициативата е засиленият интерес на Китай към Централна и Източна Европа“, посочи зам.-министър Ганчев.

От своя страна Чуан Джеджу, изпълнителен заместник-председател на Федерацията на промишлеността и търговията на Китай заяви, че България е добър икономически партньор на Китай, между двете страни има отлични политически отношения. Той добави, че през 1949 г. именно страната ни е втората в света признала Китайската народна република.

„Бихме желали да материализираме съществуващия активен политически диалог с осъществяването на конкретни проекти и инициативи“, добави Джеджу, като поясни, че Китай се стреми да създаде политика на добро сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа. „В сравнение с другите страни китайските инвестициите в България са значително по-малко, целта на нашето посещение е да променим посоката. Заедно трябва да се развираме и изграждаме дългосрочни взаимоотношения, нови стратегии за подобряване средата за сътрудничество и инвестиции“, завърши той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама