Супер балнеоложки комплекс издигат в Банкя, подземен тунел ще свързва хотела с банята

12:37, 21 апр 17 / Любопитно 25 1714 Шрифт:
Автор:
С балнеоложки спа комплекс ще се сдобият в Банкя. Хотелът ще има подземна топла връзка с минералната баня в родното място на премиера Бойко Борисов. Това научи репортер на topnovini.bg. Вместо концесия, минералната баня ще бъде дадена на инвеститор с право на строеж за 35 години. Процедурата вероятно ще се задейства след 27 април, когато банята в Банкя влиза за разглеждане на сесията на Столичния общински съвет (СОС).
 
До това решение са стигнали общинарите, след като обектът бе обявен за отдаване на концесия преди повече от година за 200 000 лв. По-късно към обекта интерес проявиха и от Германско пенсионно дружество, но до договор не се стигна. Въпреки неколкократното удължаване на срока, не е имало кандидати, пише в доклада. Документът е изготвен от кмета на район Банкя Рангел Марков и общинският съветник Анна Стойкова.
 
"С Решение № 250 от 14 май 2015 г. по Протокол 81 на СОС беше открита процедура за предоставянето на концесия са Строителство на градски балнеоложки комплекс - консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня "Банкя" и строителство на балнеоложки хотел в гр. Банкя. Въпреки проведените действия с цел популяризиране на обекта на концесия и неколкократното удължаване на сроковете оферти не бяха подадени. Това наложи концесионната процедура да бъде прекратена. В същото време необходимостта от спешен ремонт на Централната минерална баня "Банкя", построена през 1910 г., като паметник на културата, освен градообразуващ фактор и един от символите на града, става все по-остра", пише в доклада.
 
Банята е работила до 2000 г. От тогава сградата не функционира и започва да се руши. Именно това налага спешната реставрация, коментират общинари. Според доклада, необходимите инвестиции за проектиране, консервация, реставрация и социализация на банята са съгласувани и с Министерство на културата. Изготвената прогнозна стойност за обекта е 8 115 000 лв. без ДДС, или общо 9 378 000 лв.
 
След като за концесията нямало мераклии, се предлага да се намери друга по-примамлива законова правна форма за реализиране на проекта. Така най-подходящо се оказва учредяването на право на строеж върху терен, който се намира в близост до банята и е собственост на Столична община. А срокът за правото на строеж ще бъде за 35 години - същият като концесията.
 
Минималната конкурсна цена е 8 115 000 без ДДС или 9 738 000 лв. Тази сума обаче многократно надвишавала пазарната оценка на имота, което е 1 060 470 лв. без ДДС. Парите на кандидатите да получат правото на строеж за 35 години край минералната баня в Банкя ще бъдат използвани от район Банкя за проектиране, консервация, реставрация и социализация на сградата на банята.
 
Авторите на доклада предлагат за получаването на право на строеж за 35 години да се проведе публично оповестен конкурс. А условията за него да са следните: Срок на правото на строеж 35 години; минимална конкурсна цена 9 738 000 лв. с ДДС; срокът на проектиране на хотела и останалите съоръжения да бъде 6 месеца, като започва да тече  от датата на получаване на изходните данни за проектиране от СО "Банкя"; в срок от 2 месеца да се изготви инвестиционен проект във фаза "Идеен", част от архитектура и геодезия и др. Срокът за строителство е до 3 години. Най-важното условие обаче е, че предназначението на балнеоложкия хотелски комплекс с банята да не бъде променяно следващите 35 години.
 
Столична община получава правото да се разпорежда с имота – земя и сграда с разгъната застроена площ малко над 5000 кв.м., след като Министерският съвет й прехвърля обекта през 2010 г., а община Банкя поръчва идеен проект, по който обектът би могъл да се превърне в СПА център.
 
Историята на банята в Банкя
 
Селяните не можели да заплатят земите, затова ги изкупуват богати софиянци, които започват да си строят вили. Първоначално селцето се нарича Банки, но поради съвпадението с името на финансовото учреждениe „банка”, се преименува на Банкя. В края на ХІХ век селцето има доста мизерен вид поради отдалечеността си от София, макар че природата му е възхитила извънмерно народния поет Иван Вазов. Едва през 1918 г. е пусната в експлоатация жп линията София–Банкя. Първият анализ на минералните води е направен още през 1890 г. от химика А. Найденович с голяма прецизност. Резултатите са потвърдени при анализа през 1905 г., когато министър Генадиев разпорежда изворите да се каптират. Тогава дебитът им бил 920 л/мин, а след земетръса през 1928 г. той нараства до 1205 л/мин. Водите идват от дълбочините на андезитния масив, главно по разседните пукнатини, по които е потънала Софийската котловина. Температурата им е 37°С. Препоръчват се при сърдечносъдови заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, нервни болести, гинекологични заболявания, хипертонична болест. 
 
Снимка: Здравко Йончев
В Турско нямало баня, но била известна лековитостта на трите извора – два от тях били по-топли. Първоначално местните лекували в тях добитъка си. Процедурата била най-успешна в най-хладния извор, затова го нарекли „Светата вода”. Местните казвали: „Заболее ли добиче, окъпи го тук (в изворите) и ще оздравее”. Вярата в целебната сила на водата била толкова голяма сред местните, че граничела с фанатизма,  че тя лекува всичко. Водата на трите извора се съединявала в едно, образувайки мочурлив гьол, наричан „Тинята”. След Освобождението Михаил Костенцев - първият софийски книжар след Освобождението, с няколко приятели обградили гьола с дъски, за да не им гледат местните срамотиите. По-късно било построено и помещението на старата баня, което си останало примитивно, въпреки по-сетнешните ремонти и достроявания. В тая първа баня имало два басейна – за мъже и за жени, покрити от привременна постройка. Тя се намирала на около 300 метра от каптажа.
 
След постройката на голямата баня, малката се използвала от околното работно население безплатно. Много от болните от ревматизъм и ишиас вярвали, че водата в нея била по-лечебна и затова също я предпочитали. Когато бъдещият поет Пенчо Славейков се схваща, след като заспива на пързалката и трудно се движи, баща му го довежда в Банкя да го лекува.  Голямата баня е по проект на арх. К. Ходерер от Мюнхен, а е построена от нашия арх. Нено Нешев. Тя е първата с модерни технически съоръжения у нас. Основният камък е положен на 7 март 1907 г., а строежът е  приключен на 20 май 1910 г. Сградата е двуетажна, с вдлъбнат корпус и изпъкнал портик, който преминава през двата етажа и надвишава покрива. Портикът е богато украсен с барокови елементи.  Според изследователи на историята на минералните бани, през 20-те години на миналия век д-р Ст. Бистрев новата постройка с величествеността си и с модерното си вътрешно устройство държала първенство в целия Балкански полуостров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама