Столични съдии изнесоха урок по правосъдие на ученици

14:49, 21 апр 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдия Десислава Стоева изнесе урок за съдебната система в България пред ученици от горните класове на столичното езиково училище „Дорис Тенеди“, съобщиха от Административен съд София-град (АССГ). Съдия Любка Стоянова се е включила с допълнителни разяснения по темата и информация за Съда по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Съдиите Красимира Милачкова и Димитрина Петрова пък са били „учителки“ в столичното 35 СУ „Добри Войников“. Какви са функциите на следствието, прокуратурата и съда, какво означава правосъдие на три инстанции, защо съдията трябва да бъде безпристрастен и независим, е обяснила на достъпен за тази възраст език съдия Милачкова. И още – какви видове съдилища функционират у нас и какви дела гледа един административен съд. Десетокласниците й задали много въпроси и не я пускали да си тръгне след края на „часа на класа“.

Що е то правова държава и върховенство на закона от времето на Аристотел през Монтескьо до наши дни е разказала съдия Петрова. Тя се е спряла специално на действащата конституция на Република България, разделението на властите, спазването на законите и свободите на гражданите, на разликата между правовата държава и диктатурата. Не се страхувайте да отстоявате правата си, призовала съдия Петрова. В отредените й 45 минути тя и представила накратко и европейските съдилища в Люксембург, Страсбург и Хага.

Всички ученици, присъствали в часовете по правосъдие, са получили удостоверения за участие в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а на най-активната и любознателна ученичка от Х Д клас в 35 СУ съдия Петрова е подарила конституция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама