Мария Гигова на 70: Животът ми бе изпъстрен с емоции и затова ценя всичко

16:30, 21 апр 17 / Спорт 25 1443 Шрифт:
Автор:

Великата Мария Гигова днес навършва 70 години. За юбилея си примата получи поздравления от колеги и приятели от цял свят. 

"Денят е като останалите, но сякаш е по наситен с емоции днес", призна пред Topnovini.bg именитата ни гимнастичка. Тя е родена на 21 април 1947 г. и е първата спечелила три световни титли - на първенствата на планетата през 1969 г. във Варна, 1971 г. в Хавана и през 1973 г. в Ротердам.

"Чувствам се чудесно. Животът ми бе изпъстрен с емоции и затова всичко ценя. Няма нещо, което да доминира. Дори и най-дребните за хората неща, за мен са от значение", заяви на празника си легендата. Гигова е носителка на медал "Международна жена на 2000 - 2001 година" от Международния биографичен център в Кеймбридж, Англия и е обявена за Гимнастичка на века.

Юбилеят й ще бъде почетен от Българската федерация по художествена гимнастика на 5, 6 и 7 май, когато София е домакин на Световната купа. Засега всичко се пази в тайна, така изненадата ще е пълна. 

"Не мога да ви кажа нищо, просто дочувам оттук-оттам нещо, но не мога да разбера какво са ми подготвили", каза Мария Гигова.

"Най-златната от златните" - така я нарече незабравимият Люпи Неделчев и така озаглави книгата, която посвети на ВЕЛИКАТА Мария Гигова! Бях благословена с късмета да видя на живо изпълнението на ВЕЛИКАТА ШАМПИОНКА, когато бях на девет години. Помня, че когато свърши съчетанието си с лента по музика на "Кармен" бях вцепенена и не можех да ръкопляскам. Екзалтирани хора около мен крещяха и ръкопляскаха... възрастни жени плачеха със сълзи... А аз гледах омагьосана и не можех да ръкопляскам. Дни наред не бях на себе си и не можех да изкарам от съзнанието си и от душата си спомена за преживяното. След няколко дни, под въздействието на изпепеляващата душевна експлозия, написах стихотворение за Мария Гигова. Никога повече не преживях подобно нещо, с която и да е шампионка (българка или от друга държава) по художествена гимнастика. Никога повече не видях хора, които да крещят по този начин и да плачат така в зала по художествена гимнастика... Мария Гигова беше дълги години много успешен председател на БФХГ. Това е единственият ръководител, който никога в живота си не си позволи да повиши тон на когото и да било, независимо от ситуацията! Не съм срещала по-овладян и по-внимателен към хората човек от нея!", написа във Фейсбук другата именита гимнастичка и настоящ председател на БФХГ Илияна Раева.

Снимка: Личен архив

Мария Гигова е първата голяма звезда на българската художествена гимнастика. Нейните съчетания се характеризират с голяма трудност, висока скорост и оргиналност. Дълги години конкуренцията ѝ с Нешка Робева вдига летвата в българската гимнастика до такава степен, че България се превръща в най-голямата сила в световната гимнастика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама