„Донеси книга, вземи книга“ - нова среща на читатели в София

17:15, 21 апр 17 / Култура 25 912 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Тази събота от 17:00 до 19:00 часа, в навечерието на Деня на книгата и авторското право 23 април, кафе-клуб „Влайкова“ организира станалата вече традиционна за него инициатива „Донеси книга, вземи книга“. Репортер на Topnovini.bg се свърза с Юлия Ангелова – един от организаторите на събитието, за да сподели подробности за него.

„Миналата година проведохме няколко такива събития за размяна на книги – пролетно, лятно и есенно, които осъществихме с помощта на нашите партньори от „Кафене.бг“. В началото го направихме като експеримент, но дойдоха много хора и се получи страхотна размяна на книги. Веднага след края на всяка размяна, хората ни питаха кога ще бъде следващата и така стана нещо като традиция“ - разказва Юлия.

До думите й, книгите, които читателите разменят, обхващат широк спектър от тематики и заглавия. Няма задължителни изисквания за външния изглед или жанра на донесените издания. Посетителите обикновено наброяват 50-60 души, повечето, между които млади хора, но се срещат и по-възрастни, запалени от идеята.

„Имаме дълъг бар, на който хората оставят книгите, които носят, разглеждат вече оставените и си избират какво да си вземат. Достъпът е съвсем свободен“ - казва още организаторът и допълва:

„Идеята ни е тези, които са прочели нещо интересно, да го споделят с други, които също обичат да четат. Целта не е да се освободим от нежелана литература, ако видим такива хора, ние ги пренасочваме към библиотеките в читалищата, където да дарят книгите си. Нямаме изисквания за съвременни автори или по-нови издания, но е факт, че основната размяна се случва със заглавия, които са актуални за съответната година.“

А колкото до това трудно ли е да се разделим с книга, която обичаме и какво ни носи това, Юлияна е категорична:

„Хората далеч не са такива егоисти, за каквито ги мислим. С желание дават книгата си и вземат друга без предразсъдъци.Случва се дори някои от участниците да носят току-що купени екземпляри и да ги оставят, без да очакват, че ще вземат нещо материално съизмеримо. Тази размяна е съвсем безкористна. Това е по-скоро среща на читатели, които имат възможността да разменят мисли и идеи, свързани с литературата.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама