В София се провежда международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти

18:49, 21 апр 17 / Култура 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Провежда се международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Конкурсът се провежда в периода 21-23 април и е съфинансиран от Столична програма „Култура” за 2017 г.

Конкурсът VIVAPIANO за пианисти-непрофесионалисти е създаден през 2010 г. с почит към доайена на българската клавирна школа акад. Андрей Стоянов. Фестивалът среща изпълнители от различни възрасти, дава сцена за изява на лица със специални нужди и е място за общуване между клавирните педагози.

Конкурсът работи за формирането на високообразована концертна публика, популяризирането на музикантската професия и привличането на младежите към професионалното музикално образование.

Една от основните цели на VIVAPIANO е да популяризира българската музикална култура и се стреми да запази националната културна идентичност, да я представи пред световната културна общност. Ежегодно конкурсът фокусира вниманието върху един или няколко български композитори и тяхното клавирно творчество, като поръчва написването на нови клавирни пиеси от български композитори в страната и чужбина и ги издава като нотно издание. За изданията през 2017 г. и 2018 г. е предвидена възможността тези творби да се подават онлайн.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама