Министър Седларски присъства на Ден на отворените врати в „София Тех Парк“

18:53, 21 апр 17 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на икономиката Теодор Седларски присъства на Ден на отворените врати в „София Тех Парк“, предадоха от пресцентъра на икономическото ведомство. Той ще се провежда всеки последен петък на месеца, като през този ден всички желаещи ще имат възможност да посетят 11-те високотехнологични лаборатории на парка, както и да се запознаят с работата на компаниите, които развиват свои иновативни стоки и услуги в сградата на Бизнес инкубатора. "Целта ни е да събудим интереса към стартъп компаниите и предприемаческите инициативи. Моето желание е  общественото внимание да бъде насочено към стартъп  общността и младите хора, които с повече иновативност, намират начин за успешно развитие в България“.  Това каза министър Седларски по време на първия  - Ден на отворените врати в „София Тех Парк“. Той приветства инициативата и изрази увереност, че тя ще допринесе за популяризиране на възможностите, които предоставя паркът, както и за развитието на екосистемата в него, чрез засилване на връзките и взаимодействието между представителите на науката и бизнеса. Министър Седларски посети офиси на стартиращи компании в Бизнес инкубатора и се запозна с техните разработки и планове за развитие на бизнес идеите им. 

От Cleantech Bulgaria представиха свои програми, които са насочени към подпомагане на предприемачеството в областта на чистите технологии. Бизнес мрежата планира през 2017 г. да проведе редица инициативи, като състезанието за бизнес идея Start-Up Universiade, в което участват водещи университети, преакселераторската Greenhouse програма, конкурсът ClimateLaunchpad, международното лятно училище The Journey 2017 и други. 

Партньори на Деня на отворени врати бяха Unicredit Bulbank и Microsoft Innovation Center. Финансовата институция информира за възможностите, които предоставя за финансиране на млади компании и предприемачи. Бизнес линиите на банката са насочени към подпомагането на растежа на стартиращите фирми и цели техните разработени стоки или услуги да намерят пазари и да бъдат успешни. България е втората страна в Европа, за която Unicredit Bulbank е разработила програма в подкрепа на младежкото предприемачество. Институцията предлага и възможност за партньорство между стартиращите компании и големите корпоративни клиенти на банката от различни области. Специалистите на банката направиха и презентация с актуален анализ на стартъп пазара в България.

Експерти на Microsoft Innovation Center бяха на разположение на посетителите за консултации по отношение на развитието на предприемачески идеи. Центърът е сред утвърдените места, които предлагат професионално обучение за стартиращи компании. 

В първия Ден на отворените врати посетителите имаха възможност да разгледат лабораториите по високопроизводителни изчисления, Микро Нано Лаб, звеното за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти, както и лабораторията „Интелигентни комуникационни инфраструктури“, които са част от високотехнологичния Лабораторен комплекс на парка. Всички лабораторни звена вече имат свои научни ръководители, които са водещи учени от университетите-партньори на „София Тех Парк“ – Софийският университет, Техническият университет – София и Медицинският университет – София.

Снимка: Министерство на икономиката

Експерти на „София Тех Парк“ информираха за възможностите, които предоставя паркът в подкрепа на стартиращите компании, малкия и среден бизнес. 30 компании вече са част от бизнес Инкубатора на научно-технологичния парк, като от тях 25 са стартиращи. Офис площите в сградата са запълнени на около 90% и се очаква до края на април да бъдат сключени окончателни договори за наем за останалите две свободни помещения. Ръководството на „София Тех Парк“ е одобрило процедура за отдаване под наем на нови офис площи в бизнес секцията на Лабораторния комплекс, които да бъдат отдавани под наем на зрели високотехнологични компании, работещи във фокус областите на парка – ИКТ, науки за живота и зелена енергия.

Освен месечния Ден на отворени врати, ръководството на научно-технологичния парк организира и Час за срещи с ръководството на СТП, който се провежда всяка сряда от 14.00 до 15.00 ч.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама