Увеличил се е броят на децата минали през педагогическа стая

09:53, 23 апр 17 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През изминалата 2016 година броят на новорегистрираните в Детски педагогически стаи деца се e увеличил. Необходими са бързи и категорични мерки, за да спре държавата да отглежда престъпници. Това каза Димитър Делчев, зам.-председател на ДБГ на форум за детските политики в Благоевград.  Министърът на правосъдието в редовното правителство трябва да включи в приоритетите си приемането на нов закон за детското правосъдие, препоръча той.

В 43-ото Народно събрание работихме по решаването на този проблем и работната група към Министерство на правосъдието успя да постигне много. За съжаление време за подобен важен законопроект не се намери и отново сме в положението да настояваме да се обърне внимание на децата, коментира Делчев.  

Основната пречка пред новия законопроект е нежеланието, на която и да е институция, да поеме отговорност за координацията на процеса по подпомагането на деца в конфликт със закона. Трябва един да съблюдава действията на държавата да не се изчерпват само с това дадено дете да бъде наказано и върнато в същата среда, а да му се отговори на индивидуалните потребности, с което да му се осигури шанс за пълноценно връщане в обществото, коментира Делчев. 

Министерството на правосъдието е естествен лидер и трябва да спре да се оправдава с органите по закрила на детето и с образователните институции. Вместо това то трябва да поеме диригентската палка и да започне решаване на проблемите в системата в добро взаимодействие с останалите "играчи", каза Делчев. Той посочи, че в САЩ съдията участва в целия процес на „изправяне“ на дете в конфликт със закона от начало до самия му успешен край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама