Енергодружество и УНСС ще подготвят кадри за енергетиката

11:15, 23 апр 17 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЧЕЗ България и УНСС - София ще работят в ползотворно сътрудничество за подготовка на кадри за българския енергиен сектор. На официална церемония в УНСС регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и ректорът на УНСС проф. Стати Статев подписаха споразумение за стратегическо партньорство, похвалиха се от енергоразпределителното дружество. Документът предвижда подобряване на достъпа до висше образование по специалности в областта на енергетиката чрез популяризиране  и старт в кариерата, стажантски програми в дружествата от ЧЕЗ в България. Според подписаното споразумение ще се оптимизира качеството на обучение (практическо и теоретично) чрез лектори и ще се повишава квалификацията на специалистите от ЧЕЗ чрез обучение по бакалавърски, магистърски и докторантски програми в УНСС и др.

„Като социално отговорна компания, за нас е изключително важно да работим в посока създаване на качествени кадри в българската енергетика и развиването на образованието и учебните програми в тази сфера”, каза Карел Крал.

Програмата за съвместната дейност между УНСС и енергоразпределителното дружество включва изготвяне на учебен план и програма на специалността „Икономика на транспорта и енергетиката“, ОКС „бакалавър“, развитие на магистърската програма „Енергиен мениджмънт“, осигуряване на квоти за стажанти от икономически специалности по европейски проекти на ЧЕЗ и др.

Дружеството провежда дългосрочна политика за сътрудничество и подкрепа на българските учебни заведения. През 2012 г. бе сключен договор за партньорство с Техническия университет в София за реализацията на талантливи млади хора в българската енергетика. Сред резултатите от сътрудничеството е проектът за актуализиране на учебните програми по 4 електротехнически специалности в Техническия университет - София в съответствие с изискванията на бизнеса. Създадена бе и магистратура в Стопански Факултет на Техническия университет по специалността  „Икономика на транспорта и енергетиката“.  

Енергоразпределителното дружество  успешно сътрудничи и с 22 професионални гимназии от Западна България при провеждането на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. От миналата година компанията участва и в първите две паралелки за дуално обучение по електротехника в България – едната в София, а другата в Плевен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама