Банята в Банкя влиза в дневния ред на СОС

12:47, 24 апр 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отдаването на банята в Банкя с право на строеж за 35 години е една от точките в Дневния ред на Столичния общински съвет. На сесията в четвъртък общинските съветници ще чуят доклада на кмета на столичния район Рангел Марков и общинския съветник Анна Стойкова. Както topnovini.bg първо писа, след прекратената процедура за отдаване на концесия, поради липса на кандидати, обектът може да бъде даден с право на строеж. Банята, която е и паметник на културата, се руши и се нуждае спешно от реставриране, ремонт и социализация. "Бъдещето е в публично-частното партньорство", категорични са общински съветници, които са обнадеждени за решаване на проблема с обекта в Банкя. 

Банята е работила до 2000 г. От тогава сградата не функционира и започва да се руши. Именно това налага спешната реставрация, коментират общинари. Според доклада, необходимите инвестиции за проектиране, консервация, реставрация и социализация на банята са съгласувани и с Министерство на културата. Изготвената прогнозна стойност за обекта е 8 115 000 лв. без ДДС, или общо 9 378 000 лв. С тези пари ще бъде възстановена банята, а спечелилият конкурса инвеститор ще може да издигне спа хотел и да ползва минералната вода.

В дневния ред на сесията е залегнала и точка за преминаване на водопровод през общинска земя извън чашата на хвостоохранилището "Бухово". По точка 8 - Доклад вх.№СОА17-ТД26-363(2)/22.03.2017 г. относно предварително съгласие за преминаване през поземлени имоти, общинска собственост на трасе за водопровод от обект „Отвеждане на постоянно течащите води от водосбора на „Манастирско дере” извън чашата на „Хвостохранилище Бухово”, гр. Бухово, район „Кремиковци” ще докладва зам.-кметът по екологията Йоана Христова. 

В момента това е една от актуалните теми заради открития уран във питейната вода на Хасково, Велинград и Първомай. До момента няма такива данни за София. В Бухово обаче се е намирало едно от най-големите добивни предприятия на уран.

В 10 от точките пък ще бъде предложено на общинските съветници да одобрят имената на нови улици. Интересно е и какъв недвижим имот чрез търг ще продава Столичната Топлофикация. По точка 10 - Доклад вх.№СОА16-ТД26-2921(10)/20.04.2017 г. относно даване на разрешение на „Топлофикация София” ЕАД да извърши продажба чрез търг с явно наддаване на недвижим имот, собственост на дружеството, ще отговаря зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. 

Засега не е предвидена точка за спорния небостъргач "Парадайз тауър", който беше гласуван на сесията на 6 април, но нищо чудно по въпроса отново да избухне спор между общинските съветници от различните политически групи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама