Туризмът е браншът с най-малък шанс за реализация на висшистите в България

12:50, 24 апр 17 25 700 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

По данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система реализацията след придобиването на висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления.

Само 19.7% от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47% за всички останали направления.

До 2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това показва социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България, съобщиха от МОН.

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление „Туризъм“ – 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област.

С най-голям успех намират работа по специалността си възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ (34% от завършилите), а най-трудно - абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград (10%).

Към момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление „Туризъм“.

Сред предпочитаните специалности са „Мениджмънт в туризма“, „Управление на хотелите и ресторантите“, „Културен туризъм“, „Аграрен туризъм“, „Екологичен туризъм“, „Алтернативен туризъм“, „Кетъринг“.

Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 - средни училища, а 2 - училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари 2017 г. те имат общо 19 526 ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама