Проф. Тотев: Няма нищо страшно и във Велинград спокойно могат да пият вода

15:26, 24 апр 17 25 554 Шрифт:
Автор:

"Замърсяването с уран на водата е имало и ще има. Зависи каква мярка се слага за граница" - така коментира случаят с радиоактивния елемент в питейната вода в Хасково, Първомай и Вeлинград проф. д-р Любен Тотев, ректор на минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" пред topnovini.bg. "Това е нещо, което се случи с промяната на нормативната уредба и сега започва да се говори пак. Няма нищо страшно и във Велинград спокойно могат да пият вода", заяви проф. Тотев.

Той е категоричен, че през 1992 г., когато е започнало закриването на уранодобива, са спазени всички технологии по затварянето на рудниците. Според него, истерията е излишна. Той смята, че изборите минаха и хората трябва да се успокоят, тъй като скоро ще има и редовно правителство.

По-големият проблем обаче е, че за 10 дни истерия около урана във водата никой от управляващите в служебния кабинет на Герджиков не е потърсил специалисти и учени от минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София. "Като има редовен кабинет, вероятно ще поискат и нашето мнение. Тогава може и да поискат да направим това, което свършихме през 1992 - 1994 г.  - пълно изследване на закритите обекти на уранодобива", обясни проф. Любен Тотев.

Според потърпевши от истерията с урана, някой посяга много смело и иска да сложи ръка и на водата. "Очакваме да ни вдигнат цената на водата на 5 - 6 лв. на кубик или пък някой олигарх да вземе концесия. Тогава ще станем като в София. Французи, изгонени от Латинска Америка взеха Софийска вода", притесняват се във Велинград. 

Всичко, което е живо е радиокативно, успокоява пък един от най-добрите експерти по водите в града - Мрамор Полежански. "Всички минерални води са лечебни заради съдържанието им на радон. Във Велинград има вода в Каменица и Драгиново, която е доста под нормата на лъчение. Целият проблем е в промяната на нормата от ЕС, която е смалена с два пъти. Във Велинград спряха водата от Клептуза и Легоринец. Знаете ли, че хората в Чепино, които от десетилетия пият от тази вода доживяваха до 80, 90 и дори 100 години. Водата от Клептуза също е от най-хубавите, въпреки че се води карстова, тя не е твърда", коментира пред topnovini.bg Полежански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама