Topnovini.bg спря скандално сливане на градини в София

17:11, 24 апр 17 25 1213 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Столична община е на път да преразгледа Решение № 198  от 06.04.2017 година след намесата на екип на Topnovini.bg и родители от ДГ 61 "Шарено петле". Според решението, ДГ 61 "Шарено петле" на ул. ”Камчия” № 1 ще се слее с ДГ 62 "Зорница" в квартал "Христо Ботев". 

Както вече първи писа Topnovini.bg, От петък родителите на децата в "Шарено петле" събират подписка, че са против това решение. Днес не малка част от тях, придружени и от юрист, присъстваха на редовното заседание на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, където повдигнаха въпроса.

Гражданското недоволство принуди  членовете на комисията да изслушат родителите, които открито се обявиха против решението, защото според тях, то е взето по непрозрачен начин. Освен това, те възразяват, че не са били осведомени за причините, налагащи подобно сливане. 

Юристът Мария Божилова изложи правните аргументи, според които решението следва да се отмени. Причините за това са, че то е взето при нарушение на закона за предучилищното и училищно образование, защото липсват мотиви, налагащи подобни промени. Решението влиза в сила от 1 юни, но от него не става ясно от коя точно учебна година ще важи. Не става ясно и колко е броят на децата, които ще се обучават и възпитават в преобразуващото учебно заведение. Няма и информация дали има достъпна архитектурна среда за деца със специфични образователни потребности в детската градина, която ще е приемаща.

Родителите също така не проумяват и защо по-голямата и с по-добра материална база градина - тази на ДГ 61 "Шарено петле", която е с капацитет от 400 деца, ще стане филиал на по-малката - ДГ 62 "Зорница", която е с капацитет от около 100 деца. 

Другият проблем е, че след решението на сливането, може да се наложи децата да ходят в ДГ 62 "Зорница" през летните месеци, защото тя ще бъде основна сграда. Притесненията им са, че след сливането директорът на обединенотото заведение може да преструктурира и размести групите. 

От своя страна директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, която присъства също на днешното заседание, обясни, че няма основание за подобни опасения и че преструктурирането ще стане само на ниво администрация, но това не успокои страстите. Родителите са твърдо решени да отстояват позициите си. Те не са против самото сливане, но настояват ДГ 61 "Шарено петле" да остане основна сграда. 

 

По този повод, родителите са решени да напишат жалба до Областния управител на София, за да се спре изпълнението на решението. 

В сряда вечерта ще се проведе и събрание на родители, на което ще присъства и кметът на район "Слатина". Председателят на комисията по образование Малина Едрева от своя страна обеща на родителите, че ще ги уведоми за резултатите от проведената среща и ако се налага, може да се преразгледа решението. 

Topnovini.bg научи, че напрежение има и в квартал "Дружба", където ще сливат ДГ № 163 „Ангел Каралийчев” с ДГ № 21 „Ежко Бежко". Там проблемът е, че основната сграда ще бъде в село Бусманци. Родителите и там категорично се обявиха против подобно сливане.

Утре от 18 часа, родители на деца от ДГ 61 " Шарено петле" организират протест срещу, по думите им " Поредното безумие на Столична община".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама