Прокуратурата и ДАНС започнаха разследване в КЕВР

19:52, 24 апр 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на ДАНС и следователи от Софийската градска прокуратура влязоха в сградата на КЕВР и иззеха документи от нея. Прокуратурата е започнала разследване срещу длъжностни лица – членове на КЕВР за престъпления по служба, съобщиха от обвинението.

Досъдебното производство е образувано по сигнал до главния прокурор от 16 януари. Обвинителят го е изпратил на Софийска градска прокуратура, а от там и до председателя на Народното събрание, до министър – председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС, но реакция от тях не е имало.

Разследването проверява дали членове на КЕВР, но не от сегашния й състав, са изпълнявали задълженията си за контрол на бизнес програмите на газоразпределителните дружества. Досъдебното производство трябва да установи и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, обясниха още от прокуратурата.

Разследването ще провери и вливането на търговски дружества в "Софиягаз” /впоследствие "Овергаз мрежи” АД/ и дали действията на КЕВР в това отношение не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Досъдебното производство е образувано заради жалба на "Овергаз Инк" АД до ДКЕВР срещу "Булгартрансгаз" ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен”.

В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение.

Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз", което към момента не е приключило, обясниха от прокуратурата.

Според обвинението бездействието на длъжностни лица от регулатора може да доведе до налагане на финансови санкции и до разстройване на енергийната система на държавата.

Разследването ще търси и евентуални длъжностни престъпления при последното поскъпване на газта, топлоенергията и водата.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Krasimira 09:18, 20 ное 18

Повече от 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна, за да ме осакатят и заключат да не излизам.

https://www.linkedin.com/in/danailnachev
https://bg.linkedin.com/in/miroslav-marinov-5a2471a6
https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a
https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b
http://www.advokatyordanova.com/
https://www.facebook.com/georgieva.rali
https://www.facebook.com/biliana.marinova.5
https://www.facebook.com/tnachev
https://www.facebook.com/ognyan.petranov
https://www.facebook.com/yancho.peev
https://www.facebook.com/emilia.pavlova.927
https://www.facebook.com/ventsislav.kassamski

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама