Близо 35 % от населението на България живее в лишения

12:28, 25 апр 17 25 614 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Около 2,5 милиона българи, или близо 35% от населението на страната, живеят в тежки материални лишения. Това показват данните от анaлиз на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

Тази група хора не могат да си позволи да задоволяват дори потребности, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот.

Основните фактори, които попадат в категорията "тежки материални лишения" са безпроблемно плащане на сметките; хранене, отопление, възможност за екскурзия далеч от дома, личен автомобил и т.н.

Данните на Евростат идват като потвърждение на сведенията на НСИ, които също изнесоха близка до посочената информация.

Най-висок процент на хора, живеещи в лишения е отчетен при българите над 65-годишна възраст - близо 80% от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто. 

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са били в ситуация на тежки материални лишения, сочат още данните на Евростат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама