След жесток екшън разбиха плевенска група за рекет

14:27, 25 апр 17 25 1711 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Разбита е организирана престъпна група за рекет, изнудване, палежи, побои и други престъпления, която е действала на територията на Плевен. Според събраните данни, които прокуратурата изнесе днес, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си. Освен това, те са принуждавали и собственици на търговски обекти, за да поемат охраната им.

В хода на операцията по задържането на групата, двама са оказали сериозна съпротива при ареста, като единият - Ивайло Бировски (Иво Бокса), е ударил с около 100 км./ч. полицейски автомобил при гонка.

"Операцията беше планирана в последните седмици, но работата започна в средата на миналата година. Въпросните лица си бяха повярвали, че никой не може да ги пипне на местна територия и поради тази причина стратегията бе да не ползваме местни сили. Всички бяха изненадани, че ги намираме по леглата”, обясни главен комисар Ивайло Спиридонов от ГДБОП.

"Към наказателна отговорност са привлечени пет лица, като по всяка вероятност Камен Балбузанов - Куката е ръководител на групата", допълни още той. При обиски в колите и на адресите им са открити и иззети множество нотариални актове за прехвърляне на земя, което е ставало насилствено.

По време на обиска полицаите са иззели и няколко скъпи автомобили, сред тях е едно Ламборгини. По документи колата е собственост на жена, която живее в Германия и е разследвана за пране на пари. От МВР обясниха, че на нейно име се водят десетки автомобили на известни криминални герои, но не пожелаха да дадат повече подробности, тъй като разследването все още е в ход.

Главен комисар Ивайло Спиридонов призова пострадали от групата да съдействат на прокуратурата. Той бе категоричен, че държавата има възможности да гарантира и защити свидетелите.

"Имаме данни за лица, които са бити и насилвани да даряват земята си. Призоваваме ги да се свържат с нас и да ни разкажат какво се е случило", призова Спиридонов. Той обясни, че много от местните хора са уплашени, но Специализираната прокуратура и ГДБОП дадоха гаранция, че ще предложат защита.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама