Валери Симеонов: В прокуратурата има кампанийност, не е добре за държавата

08:53, 26 апр 17 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В прокуратурата има кампанийност и това не е добре за държавата. Това заяви съпредседателят на ОП Валери Симеонов пред Нова телевизия. Според него по-важният въпрос е какво се случва с разследването за КТБ, отколкото разговора между главния прокурор Сотир Цацаров, и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

"Първо се сяда и се уточнява програмата на бъдещия кабинет, това е политически подход. Докато не си сложим подписите няма да има имена. Интересно е, че и мастити социолози също не вярват, явно политиците са дискредитиране в България и никой не им вярва", коментира Симеонов.

"Не е и чистоплътно да се говори, че ние сме били водещи в тази област или друга. Програмата е плод на съвместен консенсус, който е постигнат с ГЕРБ. В енергетиката и икономиката нямахме никакви разминавания", категоричен е лидерът на ОП.

Ето какво каза Валери Симеонов:

Ще има ли външни хора привлечени в кабинета?

- Надявам се моите партньори да не се разсърдят има текст, че всяка сила може да издига хора, които не са членове на партията. Когато уточним какво ще бъде предоставено на ОП тогава ще видим дали имаме хора.

За скандала на седмицата за Георги Гергов, Сотир Цацаров и Сашо Дончев?

- Определено не е редно главният прокурор да прави срещи извън кабинета. От друга страна не е наказуемо, той също ходи по коктейли и срещи. 

Трябва ли парламента да се занимава със случая?

- За мен по-важно е какво става с разследването на КТБ. Защо от януари е започнало предварителна проверка в КЕВР, първото беше ЕРП-тата. А преди две години аз лично съм записал, че не е извършван контрол върху ЕРП-ата от КЕВР. За мен това е по-важно. Имаше стотици нарушения и стотици фирми бяха изредени, имаше изнасяне на големи финансови ресурси от България, особено от трите ЕРП, при които имаше раздуване на високи цени на електроенергията и на технологиите. Това е по-важно за мен.

Прокуратурата? 

- Може би има кампаниитост в прокуратурата и това не е добре. Кагато има събития се активираме. Защо нашият доклад не беше обект на проверка? Заради вас, медиите не проявиха интерес.

Това естрашно и за прокуратата и не само и за правителството също. Няма как да се свали отговорността на медиите за изграждането на черногледството през годините

За собствеността, как се придобивани медии? 

- Не го познавам лично, а пък за да стигнеш до него трябва да минеш 4 -5 бодигарда на НСО. Точно за Пеевски говорим, преди това беше Местан да не мислите, че беше лесно да се стигне до Местан. Мисля, че НСО трябваше да бъде към МВР. Не може да има самостоятелен статут и да е държава в държавата, и да влиза в дома ви без прокурорско разпореждане. 

Законопроект за закриване на НС?

- Когато му дойде времето, хората чакат бързи и ефективни действия от нас. Ако за 2-3 месеца не направим нещо, нямаме голям шанс в останалото време. Това казах на Борисов.

Турски посланик?

Ще искаме отстраняване на тоя и отзоваване на нашия посланик в Турция Надежда Нейнски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама